Het nieuwe promovendibeleid geldt vanaf januari voor alle nieuwe aio’s. De voortgang van promovendi wordt gemonitord in promovendivolgsysteem ProDoc. Na zes tot negen maanden krijgt de PhD een soort bindend studieadvies. Bij groen licht kan hij doorgaan met zijn onderzoek, maar het kan ook zijn dat het promotietraject op advies van de begeleiders wordt afgebroken. Daarnaast is nieuw dat promovendi 30 studiepunten aan onderwijs moeten volgen. Dat kunnen bijvoorbeeld cursussen presentatievaardigheden of het schrijven van een projectvoorstel zijn.
Vooral op die 30 EC-eis kwam het afgelopen jaar kritiek, van zowel promovendinetwerk P-NUT als de universiteitsraad. ‘Een promovendus moet afgerekend worden op de kwaliteit van het proefschrift’, zei Victor de Graaff woensdagochtend in de vergadering tussen universiteitsraad en college van bestuur.
Volgens rector Ed Brinksma blijft de kwaliteit van het proefschrift de belangrijkste graadmeter. Hij ziet de opleidingseis als een toevoeging die kan bijdragen aan die kwaliteit. Hij maakte duidelijk dat de grens van 30 studiepunten niet ‘bikkelhard’ is. ‘Het is wel een duidelijke richtlijn. Er geldt straks: pas toe of leg uit. Je kunt erop korten als je tegenover de kwaliteitsbewakers voldoende aannemelijk kunt maken dat bepaalde cursussen in jouw geval niet nodig zijn.’ Brinksma zegde verder toe dat de kwaliteit van de cursussen zal worden gewaarborgd door de Twente Graduate School.
Na een eerder ongevraagd negatief advies over het promovendibeleid in juni, gaf de universiteitsraad na de discussie van vanochtend een positief advies. Het college moest daarvoor wel beloven dat het nieuwe beleid alleen voor aio’s geldt die na 1 januari beginnen. Ook de huidige PhD’s komen in het promovendivolgsysteem, maar eerdere afspraken die met hen zijn gemaakt, zullen niet opnieuw ter discussie worden gesteld, aldus Brinksma.