Alles wat de UT niet uitgeeft aan vastgoed, kan worden uitgegeven aan het behouden van werknemers. Dat was de strekking van het pleidooi van de universiteitsraad, toen het zogeheten Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan (afgekort: LTSH) werd besproken. Elk jaar in december ligt het plan voor het jaar erop ter instemming voor bij de centrale medezeggenschap.
De Uraad wierp een hypothetisch situatie op: stel dat een vastgoedproject 100 miljoen euro kost. Alleen daar al één procent op besparen zou de banen en het inkomen van tien medewerkers kunnen ‘redden’.
Het is niet dat de raad per definitie tegen vastgoedinvesteringen is. ‘De geplande renovaties hebben een hoge prioriteit en moeten plaatsvinden’, schrijft de raad. Bovendien gingen de vastgoedplannen van de UT afgelopen jaar al op de schop en kwam de focus te liggen op bestaand vastgoed, niet meer op uitbreiding.
De universiteitsraad hamerde ook op het efficiënter en flexibeler gebruiken van bestaande ruimtes. Niet alleen elke euro telt volgens de raad, maar ook elke vierkante meter. ‘En ruimte die we zelf niet gebruiken zouden we kunnen verhuren, om op die manier extra inkomsten te genereren’, aldus Robin Kamphuis van studentenpartij DAS.
CvB-vicevoorzitter Machteld Roos kon zich vinden in de adviezen van de raad. ‘Voordat we een vastgoedproject starten houden we altijd goed tegen het licht of het nodig is en of we het kunnen betalen’, reageerde ze. Ook het flexwerken heeft haar aandacht. ‘Hoe we onze kantoorruimtes gebruiken staat bovenaan ons prioriteitenlijstje. Dat is een wens van veel mensen binnen de UT, maar praktisch gezien zijn er de nodige hordes. Het hoger management heeft er aandacht voor, maar het kost tijd om dit te realiseren.’
de vastgoedplannen voor 2025
Net als afgelopen jaar ligt voor de UT in 2025 de focus op het bestaande vastgoed. Een greep uit de lopende en toekomstige projecten:
- CUBE, de werkplaats voor de faculteit ET, wordt komend jaar opgeleverd.
- De verbouwing van het Paviljoen is inmiddels gestart. Daar komt de dienst CES in.
- De Cubicus wordt grondig gerenoveerd. Ook begint de UT dit jaar met de renovatie van het Horstcomplex.
- De Veste blijft de komende tijd studentenwoningen renoveren en verduurzamen. Er komen 117 studentenwoningen bij, aan de Boulevard. Dat zijn geen UT-projecten, maar de UT moet wel haar infrastructuur aanpassen, onder andere de Oude Drienerloweg – het fietspad tussen O&O-gebied en de Boulevard.
- Het watersportcomplex van Euros wordt verbouwd.