Brandweer komt niet bij ieder brandalarm naar UT

| Johannes de Vries

Om minder vaak nodeloos uit te hoeven rukken, reageert de brandweer vanaf juli niet meer direct op alarmsignalen van automatische brandmelders. BHV’ers moeten voortaan eerst controleren of er écht iets aan de hand is.

Photo by: Flickr.com | Raymond Klaassen

Na een tik op de vingers van de brandweer neemt sinds 2010 het aantal 'onechte' brandmeldingen op de UT flink af. Om nog minder vaak nodeloos uit te hoeven rukken, reageert de brandweer vanaf juli niet meer direct op alarmsignalen van automatische brandmelders. Bhv’ers moeten voortaan eerst controleren of er écht iets aan de hand is.

Ook nu doen bhv’ers al de eerste inspectie bij een brandmelding. Tegelijkertijd wordt in vrijwel alle gevallen de brandweer ingeschakeld. Meestal voor niets, blijkt uit de managementrapportage van de beveiliging. Van de 59 brandmeldingen in 2013 waren er bijvoorbeeld 55 vals. In 2012 ging het alarm net zo vaak voor niets af, al was er wel vaker echt brand: 15 keer. ‘De brandweer rukt dus vaak voor niets uit,’ concludeert hoofd beveiliging Benno Kiers. ‘Terwijl de aanwezige bhv’er bij de eerste inspectie al kan zeggen of er iets aan de hand is. Daarom wil de brandweer vanaf juli dat we eerst zelf gaan kijken.’ Dat geldt overigens niet alleen voor de UT. De brandweer wil ook elders pas uitrukken nadat een persoon de melding heeft gecontroleerd.

De verantwoordelijkheid van bhv’ers wordt bij automatische brandmeldingen daarmee een stuk groter. De brandweer blijft wel direct komen wanneer het brandalarm handmatig wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld door het indrukken van een noodknop.

In 2010 kreeg de UT al opdracht van de brandweer om het aantal meldingen terug te brengen. Dat deed de beveiliging met succes. In 2011 waren er nog 99 brandmeldingen, in 2012 en 2013 liep dat terug tot 59 meldingen in het afgelopen jaar.

Behalve voor brandalarmen moest de brandweer het afgelopen jaar ook meerdere keren naar de UT komen om open vuur te blussen. ‘Studenten steken dan bijvoorbeeld hun bankstel in de fik. Dat mag gewoon niet. Open vuur is overal op de campus verboden.’ En toch werd er in 2013 in totaal 28 keer open vuur geregistreerd. In de meeste gevallen meldt de beveiliging deze overtredingen bij de milieupolitie, vertelt Kiers. De boete voor het stoken van een open vuur bedraagt €280.

'Bhv'ers kunnen dit prima'

Volgens bhv-coördinator Henk Bleijerveld kwam de brandweer inderdaad te vaak onnodig naar de campus. ‘Iedere bhv'er moet na een melding prima kunnen inschatten of de brandweer nodig is. Zo niet, dan spijker ik hem bij of moet 'ie er maar mee stoppen. We krijgen in juli dan wel wat meer verantwoordelijkheid, maar niet een verantwoordelijkheid die we niet al geleerd hebben bij de bhv-cursussen.’

Er is volgens Bleijerveld in feite alleen maar een verandering in houding nodig. ‘Vroeger was de brandweer bij een brandmelding nog wel eens eerder ter plekke dan de bhv'ers uit het gebouw. Dat wordt nu echt anders. We moeten niet meer zo afwachtend zijn, maar zelf direct actie ondernemen.’

De komende maanden stelt Bleijerveld met de bhv-hoofden van de verschillende gebouwen een nieuw 'uitrukprotocol brand' vast.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.