Bijkomen van een zware nacht

| Jochem Vreeman

In het Gelderse Barchem zijn ze het inmiddels gewend; het normaal gesproken zo rustige dorpje verandert een keer per jaar in een heksenketel. Zo ook deze zaterdag bij de herstart van de 42ste Batavierenrace.

De eerste deelnemers aan de Batavierenrace kwamen zaterdagochtend rond 10.30 uur binnen in Barchem. Dat was iets later dan verwacht, want de herstart van de ochtendploegen in Ulft liep een half uur vertraging op. Reden was volgens de organisatie dat de bewijgwijzering richting Ulft niet volledig op orde was.
Waar de lopers het in de nacht redelijk droog hielden, trokken de buien vanaf zaterdagochtend weer over Oost-Nederland. Geen optimale weeromstandigheden dus voor de deelnemers aan het middagprogramma.

De eerste lopers

Laura Hak van team Peter!, een team lopers van de faculteit Bewegingswetenschappen van de VU, finishte als een van de eerste lopers in Barchem. Ze liep de etappe van 3,4 kilometer. “Het was zwaar. Niet zo zeer door de kou of regen, maar omdat ik niet gewend ben deze korte afstanden te lopen.” Peter! bestaat voornamelijk uit lopers uit een van de voormalige universiteitsteams van de VU. Het team is, zoals ze zelf zeggen, een tribute aan oud-professor Peter Hollander. Dat de kwaliteit nog altijd in de ploeg aanwezig is, bewijst de tussenstand: het team staat tweede. Aeolus uit Enschede leidt het klassement, S.N.O.T. is tweede.

Ook zonder voorbereiding goed presteren

Terwijl de grote blauwe boog van de herstart opgeblazen wordt, schuilen veel teams naast hotel De Groene Jager in Barchem inmiddels voor de regen. Onder de afdakjes is het dringen en ook de in allerhaast opgezette partytent biedt wat bescherming. Team VGST uit Enschede trotseert de regendruppels en bereidt zich voor op de herstart. Sipke Cnossen, student Technische Geneeskunde aan de UT, heeft veel vertrouwen in zichzelf én zijn ploegmakkers. “Ik heb niet veel getraind, maar doe veel aan tennis en voetbal. Het moet dus wel goedkomen.”
Zijn teamleden kijken ondertussen druk op hun telefoon naar de laatste tussenstand. “Dertigste!”, klinkt het enthousiast. “Vorig jaar werden we 44ste, dus dit is zeker niet gek”, zegt teamlid Rick Douma. “We leggen de lat elk jaar hoger, eerder eindigden we altijd rond de zeventigste stek.” Een ander teamlid vult ad rem aan: “Dus de verwachting is dat we rond de tachtigste editie van de Bata eerste worden.”

Universiteitscompetitie

‘De nacht zit erop, de ochtendploeg is hard aan het lopen om de derde plek vast te houden’, Twitterde het UT/Saxion-team gedurende de nacht. Dat lukte net niet, want het UT/Saxion-team zakte zelfs even naar de vijfde stek, maar ligt nu weer vierde. De eerste plek is voor Groningen, het team van RU/HAN ligt tweede, Amsterdam ligt derde in de tussenstand.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.