De cijfers over het dalende promotierendement komen uit een managementrapportage van het college van bestuur. Ze beschrijven hoe snel zogenaamde werknemer-promovendi (aio’s) hun doctorsgraad halen; externe promovendi van bedrijven zijn niet in de statistieken meegenomen.
Volgens Patrick Hoetink van de afdeling Strategie & Beleid is er nog geen duidelijke verklaring voor het dalende promotierendement. Samen met de Twente Graduate School wordt nog onderzocht of er aanwijsbare oorzaken zijn.
De UT wil het rendement verhogen door onder andere monitoring. Vorig jaar is nieuw promovendibeleid ingegaan. De effecten daarvan zijn volgens het college pas op termijn zichtbaar.
Boven landelijk gemiddelde
Met een promotierendement van 55 procent voor het cohort 2008 zit de UT overigens boven het landelijk gemiddelde van 46 procent. Dat blijkt uit cijfers van universiteitenvereniging VSNU.
Niet minder promoties
Overigens betekent een dalend promotierendement niet dat er minder mensen aan de UT promoveren. Voor 2014 waren 241 promoties begroot. Begin december was de verwachting dat de teller zou eindigen op 232. Een record. In 2013 haalden 221 onderzoekers hun doctorsgraad aan de UT.