Sinds 2005 wordt Zwerkbal wereldwijd gespeeld door Dreuzels (niet-magische mensen). Met bezems, een slurk, beukers, drijvers, een wachter en natuurlijk de gouden snaai. De Twentse Thestrals zijn op zoek naar teamgenoten.
Vliegen
‘Het is niet slechts een nerdy spelletje’, zegt Kim Nölke, psychologiestudent en een van de oprichters van het Enschedese Zwerkbalteam. ‘Het is een echte sport waarbij het er hard aan toe kan gaan. Het is een combinatie van rugby, trefbal en basketbal – alleen met bezems. Helaas kunnen we natuurlijk niet vliegen. Maar hoe cool zou dat zijn?’
Dreuzelzwerkbal begon in 2005 bij Middlebury College, Vermont (Verenigde Staten). Het is steeds populairder geworden en is uitgegroeid tot een volwaardige sport met officiële regels, toegezien door de International Quidditch Association. Ook kent de sport nationale, Europese en zelfs wereldkampioenschappen.
‘Toen ik een tijdje geleden een YouTubefilmpje zag van een wedstrijd Dreuzelzwerkbal kon ik mijn ogen niet geloven, maar het bestaat echt!’, zegt teamgenoot en psychologiestudent Charlie Albrecht.
Snaai op de fiets
Wat kun je verwachten als je gaat spelen? De regels zijn niet bepaald eenvoudig. Zwerkbal wordt gespeeld op een veld met daarop twee teams (ieders zeven spelers). De officiële regels zeggen dat je maximaal vier spelers van hetzelfde geslacht mag hebben. Er zijn drie jagers, twee drijvers, een wachter en een zoeker, die na 18 minuten spelen het veld in komt. De andere zes spelers staan van begin tot eind in het veld.
Er zijn drie typen ballen: een slurk (een volleybal), drie beukers (trefballen) en een snaai (een tennisbal). De jagers moeten de slurk door een van de drie ringen van de tegenstander gooien. De drijvers proberen dat te voorkomen door beukers naar ze te gooien. Als je als speler – in balbezit – wordt geraakt door een beuker, moet je de bal laten vallen en naar de eigen ringen rennen, voordat je weer mee mag doen.
Na 18 minuten spelen komen de snaai en de zoekers in het spel. De snaai is neutraal, een snelle renner, en heeft de gouden snaai vast aan de rug in een lange, gele sok. De taak van de zoekers is om de bal van de snaairenner af te pakken – die bijna alles mag doen om dat te voorkomen. Hoewel de snaai tegenwoordig in het veld moet blijven, mocht de renner eerder bijvoorbeeld overal heengaan, bijvoorbeeld met de fiets of auto.
Nimbus 2000
In de sfeer van de Harry Potter-wereld moeten alle spelers een bezemsteel tussen hun benen houden. ‘Er worden daadwerkelijk echte Harry Potter-bezems gemaakt, zoals de Nimbus 2000, maar je kunt ook spelen met speciale plastic buizen. Je mag in ieder geval nooit van je bezem af’, legt Nölke uit.
Ze vervolgt: ‘Het is een erg snel en tactisch spel. Er zijn minstens zes scheidsrechters, die vanwege de hoeveelheid ballen ogen in hun achterhoofd moeten hebben. Het ziet er misschien wat sullig uit vanwege de bezems, maar het is erg moeilijk. Zie het als rugby met bezems.’
Als je interesse hebt in Dreuzelzwerkbal, staan de deuren van de Twentse Thestrals open. ‘Het gaat vooral om plezier, maar het zou fantastisch zijn als we mee kunnen doen met het Nederlands kampioenschap’, vertelt Nölke. ‘Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen contact met ons opnemen. Je hoeft niet per se UT-student te zijn, iedereen is welkom. We spelen op de campus of in parken.’