Al sinds 14 oktober houden scholieren en studenten zo’n twaalfhonderd middelbare scholen en bijna honderd universiteitscampussen bezet, meldt de NOS. Gezicht van de beweging is de zestienjarige scholiere Ana Júlia Ribeiro, die vorige week een toespraak hield voor het parlement van Paraná, de staat waar de protesten het grootst zijn.
'Slecht georganiseerd'
‘De scholen zijn slecht georganiseerd’, zei Ribeiro. Ze verwees onder meer naar een eerdere bezetting vorig jaar, toen actievoerende scholieren een grote stapel ongebruikte schoolboeken vonden in het kantoor van hun directeur. Bovendien zijn de scholen onveilig, zegt ze. Onlangs nog werd er een scholier doodgestoken in Curitiba, de hoofdstad van Paraná.
Deze week werd het vuur extra opgestookt: het Braziliaanse parlement stemde in met een voorstel om de onderwijsuitgaven de komende twintig jaar te bevriezen, meldt de BBC. Op 29 november zal de Senaat zich erover buigen.
UT-studente: 'merk er niks van'
UT-studente Katya Langeveld (industrieel ontwerpen) is op dit moment op uitwisseling in Curitiba. Ze zegt niet veel van de protesten te merken. ‘Zelf zit ik op PUCPR, dat is een privéschool. Deze school is waarschijnlijk minder afhankelijk van de overheid en daarom merk je er op deze uni niks van.’
Ze vervolgt: ‘Geen protesterende studenten hier, maar ik heb ook nog niemand gehoord over ontevredenheid van de kwaliteit van het onderwijs. Wel hebben wij studenten zien protesteren bij UTFPR (de federale technische universiteit in Curitiba, red.). Zij liepen met spandoeken om het gebouw heen, maar ook daar zag ik niet direct iets van een bezetting. Dat was ongeveer twee weken geleden.’