De hangar is sfeervol verlicht en ingericht met verwijzingen naar de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Een race van 3000 kilometer onder extreme omstandigheden dwars door de Australische outback. Want daar wordt naar toe gewerkt. Op het podium staat de zonneauto van 2015 te pronken, maar hoe zal de geheel nieuwe RED Shift gebouwd zijn? De gasten zijn vol verwachting, als de presentatie start met een introductiefilmpje op een scherm zo rond als de wereld zelf. De aarde gezien vanuit de ruimte komt voorbij met de speling van licht, let the sun shine. Want daar is het uiteraard om te doen: hoe heter hoe beter voor de auto die volgens de meest geavanceerde technologie rijdt op zonne-energie.
De totstandkoming
Teamlid Menno van de Straat vertelt het verhaal over de totstandkoming van de auto. Andere teamleden presenteren de specifieke stappen in het productieproces van de wagen. Hoe de shell gemaakt is, namelijk met carbon en piepschuim als wezenlijke onderdelen. Dat de volgende stap de mechanica betreft en dat daarna gewerkt wordt aan de elektronische organen. En hoe onder andere SABINE 2.0 de auto nog efficiënter maakt. ‘De auto zit boordevol elektronica, al zie je dat niet,’ vertelt Van de Straat. ‘De zonnepanelen worden pas in Australië geplaatst.’ RED Shift is ‘geheel volgens de nieuwe eisen gebouwd’ en weer ‘veel efficiënter’ dan de vorige auto, die tijdens de race van 2015 eindigde op de tweede plaats.
Van productieteam naar raceteam
‘Maar er komt zoveel meer bij kijken om deel te kunnen nemen aan de race in oktober,’ vertelt Olivier Berghuis, teammanager. ‘Van logistieke aspecten zoals het vervoer van de auto naar Australië, tot het opzetten van een racesimulatie. We moeten nu de omslag gaan maken van productieteam naar raceteam met als uiteindelijke doel wereldkampioen worden.’ In Australië zullen de leden van het team twee maanden intensief met elkaar moeten samenleven én werken om dit te bereiken. ‘Down-under maken we ons klaar voor de race van ons leven.’
Aangekondigd wordt een special guest. Het is de ambassadeur van Australië in Nederland, Brett Mason. Hij prijst het Solar Team met deze fantastische prestatie. ‘Studenten die op zoek zijn naar een manier om duurzamer met onze aarde om te gaan, dat is prachtig.’
De onthulling
En dan is het moment van de onthulling aangebroken. Muziek, laserstralen en rook vullen de ruimte, de spanning bouwt zich op. De negentien teamleden stellen zich op aan weerszijden van de box waar de auto uit tevoorschijn zal komen. De deuren gaan open en RED Shift wordt naar voren gereden. Het publiek kijkt vol interesse naar het prachtige staaltje geavanceerde techniek. Met de cockpit aan de rechterkant, een halve meter smaller dan het vorige exemplaar, de neus verder naar voren en met een gewicht van net iets meer dan 100 kilo, moet de auto zich straks bewijzen.
Na afloop hebben de gasten buiten de hangar alle gelegenheid om de zonneauto van dichtbij te bewonderen. Met live muziek en een hapje en drankje binnen handbereik blijft het nog een tijd gezellig.