‘Wat psychiaters tegen fikse tarieven een Vatersuche noemen, is niet aan de orde; Dolf zoekt niks en hij is ook niks kwijt wanneer in hun flat aan de Gerestraat een man verschijnt tegen wie hij binnen een jaar “papa” zegt, ook al is hij al een jongen van tien.’ Zo die staat. Het is de eerste zin uit Buwalda’s roman Otmars zonen. De eerste zin van een trilogie, of een roman-fleuve, zoals Buwalda het zelf noemt.
Genieën en schlemielen
De zin zegt veel over de vertelkunst van Buwalda. Otmars zonen neemt de lezer mee naar het imperium van de Koninklijke Shell, dat overal ter wereld boort naar het zwarte goud, van het steenkoude Siberië tot het snikhete Nigeria. Het vormt het decor van een duizelingwekkend verhaal over jaloezie, macht, genieën en schlemielen, het goede versus het kwade, seks en gebroken gezinnen. En dan vergeten we voor het gemak Beethoven nog maar even.
Studentenleven
Buwalda zal in het interview uitgebreid vertellen over zijn boek en het publiek krijgt ruimschoots de kans om vragen over zijn roman te stellen. Maar zijn bezoek aan de campus is nog om een andere reden bijzonder. De gelauwerde schrijver liep namelijk vier jaar rond op de Universiteit Twente, als jonge journalist bij UT-Nieuws, de voorloper van U-Today.
‘Een soort verlenging van mijn eigen studentenleven’, zoals Buwalda zijn tijd op de Twentse universiteit omschrijft. ‘Ik liep alle studentenfeesten af en schreef er de volgende dag een stukje over.’ Als een soort Kuifje op de campus zag de schrijver alle hoeken en gaten van de universiteit. De stukken uit die tijd verraden zijn schrijftalent zondermeer.
In beide romans van Buwalda, Bonita Avenue en Otmars zonen, vinden we de campus terug. In zijn eerste boek is de UT, of Tubantia University, zelfs een prominente, cruciale plek. Ook in zijn nieuwste werk is de campus vertegenwoordigd, zij het meer als decor van het verhaal. In Otmars zonen lezen we over de vrouwendisputen van Audentis, de Piramidewoningen en dansen op de bar bij tennisvereniging TC Ludica. Onderwerpen die tijdens het interview zeker de revue gaan passeren. Kortom, alle ingrediënten voor een ‘inspirerende’ avond zijn aanwezig.
De avond met Peter Buwalda vormt de aftrap van de Week of Inspiration, een week vol lezingen, interviews en brainstormsessies op de UT. Hiska Bakker (Studium Generale) en Jelle Posthuma (U-Today) zullen Buwalda interviewen.
Het interview is op maandag 25 november om 19.30 uur tot 21.00 uur. De locatie is de Agorazaal in de Vrijhof. De avond is vrij toegankelijk en zal volledig in het Nederlands zijn.