Academisch jaar opent met aansnijden citroentaart

| Jelle Posthuma , Stan Waning

Na ruim anderhalf jaar coronapandemie maakte de opening van het academisch jaar op de UT maandagmiddag haar fysieke rentree. Het werd een informele terugkeer zonder al te veel plechtigheden en speeches, maar met een talkshow, vier podia en een bakcompetitie.

Photo by: FOKKE EENHOORN

Het evenement waar de UT maandagmiddag voor koos, verspreid over vier podia op het zonovergoten O&O-plein, lag minder zwaar op de maag dan de traditionele openingen elders in het land. De losse opzet zorgde voor een wat rommelig cortège en hoogleraren die op zoek moesten naar een zitplaats. Ook veroorzaakten de vier podia in het begin een kakofonie aan geluid.

Wie zich daar overheen kon zetten, werd al snel getrakteerd op een aangenaam afwisselend programma in festivalsetting, dat behendig werd gepresenteerd door televisiemaker en muzikant Eddy Zoey. In een talkshow sprak hij met de drie nieuwe collegeleden, Machteld Roos, Tom Veldkamp en Vinod Subramaniam. Met name de laatste ontpopte zich tot de ideale talkshowgast. 

Alles draaide maandagmiddag om reconnect en reinvent. Met als centrale vraag: hoe gaan we na anderhalf jaar corona onze universitaire gemeenschap vormgeven? Een pasklaar antwoord werd er tijdens de opening van het academisch jaar niet gegeven. Wel stond er symbolisch een blender op het podium, waarmee we komend jaar de ideale mix moeten zien te creëren. De perfecte mix van thuiswerken en op kantoor, de ideale mix van online onderwijs en fysieke colleges, enzovoorts.

‘Door corona ligt er nu een kans om de puzzel opnieuw te leggen’

Tom Veldkamp, Machteld Roos en Vinod Subramaniam spraken namens het CvB de aanwezigen toe vanuit de grote tent op het O&O-plein. Veldkamp, pas negen maanden rector magnificus maar toch de meest ervaren UT-bestuurder, stond een minuut stil bij UT’ers die in het afgelopen collegejaar overleden. Ook benoemde hij de actuele kamernood voor voornamelijk eerstejaars. ‘Ik dank de initiatiefnemers die zich inzetten voor de studenten die nog op zoek zijn naar woonruimte en hoop dat we als UT-gemeenschap samen kunnen bijdragen aan de oplossing.’

Veldkamp sprak ook over de onwerkelijke coronacrisis. ‘Ik voelde me een online rector. In een week tijd hebben we het hele systeem omgegooid. Daar ben ik enorm trots op. Het is nu tijd om weer de verbinding te zoeken en om onszelf opnieuw uit te vinden.’

Vinod Subramaniam sloot zich op zijn vierde werkdag aan bij die woorden. ‘De laatste pandemie was honderd jaar geleden. Ik heb geen idee hoe we daar mee om moeten gaan. We bevinden ons op een bijzonder moment in de geschiedenis. Er ligt nu een kans om de puzzel opnieuw te leggen. Dat is niet eng, maar uitdagend. Feiten en wetenschap moeten leidend zijn.’

Ook Machteld Roos stelde zich in haar eerste werkweek in Twente voor aan de UT-gemeenschap. ‘Ik heb kennisgemaakt met een grote campus, maar de sfeer is intiem en warm. De eerste indruk is positief en ik wil de Kick-In commissie complimenteren voor de indrukwekkende introductie.’ 

Regelmatig schakelde presentator Eddy Zoey met de andere podia, waar bijvoorbeeld de studententeams vertelden over hun projecten, of waar UT-medewerkers aan elkaar snuffelden tijdens blind dates. We moeten immers reconnecten. De winnaars van de TGS Award en de Graduation Awards werden in fraaie en gelikte filmpjes bekendgemaakt. Muzikaal vermaak was er van de band Close to Fire, die ook de videoclip Summer Haze verzorgde waarin verschillende medewerkers en studenten figureerden.

Het lied paste bij de relaxte en informele sfeer van de opening. De kers op het informele gebeuren was een studentenbakwedstrijd, waarbij de jury verschillende taarten van studentenhuizen moest beoordelen. De winnende citroentaart werd aangesneden door rector Tom Veldkamp. Daarmee was de opening van het academisch jaar een feit.

Brinksma Innovation Grant voor TELT 

Tom Veldkamp beloonde TELT halverwege de opening met de Brinksma Innovation Grant. Namens TELT (Technology Enhanced Learning & Teaching) nam Laura Bergmans – Blijleven het iconische beeldje in ontvangst. TELT ontving de Grant (kortweg BIG) omdat het op technologisch vlak van groot belang is geweest in de pandemie, met name in de omschakeling naar thuiswerken voor studenten en medewerkers. De Grant wordt sinds 2017 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar oud-rector Ed Brinksma. 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.