Het gaat om tijdelijke huisvesting van buitenlandse studenten die nog geen kamer hebben gevonden, meldt de gemeente Enschede op haar website. Het is de bedoeling dat de studenten uiterlijk 3 december zijn doorgestroomd naar andere woningruimten. Op basis van urgentie bepalen de onderwijsinstellingen welke studenten in aanmerking komen.
Enschede kampt dit collegejaar met een groot tekort aan woonruimte voor met name internationale studenten. Op het hoogtepunt zaten 400 tot 500 buitenlandse UT-studenten uit de EU zonder kamer, zegt woordvoerder Laurens van der Velde. ‘Inmiddels blijkt uit onze rondvraag dat iets minder dan tweehonderd van deze studenten, eerstejaars en exchange, nog geen vaste kamer heeft gevonden.’ De UT heeft volgens Van der Velde niet precies in beeld wat deze groep doet. ‘Het beeld is heel divers: van campings tot bed and breakfasts.’
Oplossingen
Eerder waren er al verschillende initiatieven om de kamernood aan te pakken. Arnold Enklaar en vijf andere docenten sloegen de handen ineen met ESN (Erasmus Student Network) om kamers te regelen voor internationale studenten. Ook Twente Board, de UT, Saxion, de gemeente Enschede en woningbouwcorporaties zoeken naar oplossingen voor de korte- en lange termijn, bijvoorbeeld door het plaatsen van woonunits op het UT-terrein.
Enige verlichting komt er dus met de tijdelijke huisvesting aan de Snuifstraat in Enschede. De Woonplaats, eigenaar van het pand dat op dit moment leegstaat, stelt het gebouw tijdelijk beschikbaar aan de Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT). Naar verwachting wordt de officiële vergunning eind september verleend. De kamers worden gemeubileerd opgeleverd.