De U-Today survivalgids voor eerstejaars, deel 2

| Rense Kuipers , Jelle Posthuma

Welkom, eerstejaars! Voor een vliegende start op deze universiteit helpen we je op weg met deze handige handleiding. Want voor een goed geïnformeerde sjaars, is geen enkele uitdaging te barbaars. Lees hier deel 2.

Photo by: RIKKERT HARINK

De A staat voor activisme

We hadden het in deel 1 al over verenigingen. En zouden we een UT-abc’tje maken, dan zou de A ongetwijfeld voor activisme staan. Dan hebben we het niet over klimaatactivisme – al is die beweging ook op de UT in opkomst, zij het vooralsnog sans bezetting. We hebben het over studentactivisme in de vorm van tal van besturen, commissies, studententeams en studentassistenten.

Wat te denken van de PaparaCie (de fotografiecommissie van studievereniging Alembic), de ChickCie (activiteitencommissie voor vrouwen van zwemvereniging Piranha) en de SalCie (salsadans-commissie van dansvereniging 4 Happy Feet)? Of neem de AVG-commissie van studievereniging Arago, PrivaCie. Uit dezelfde hoek: Tamelijk Heet En Erglekker – kortweg THEE – de theecommissie van de natuurkundigen.

Hoe kolderiek ook, de UT zou de UT niet zijn zonder dit activisme, die zich in vrijwel elke denkbare vorm manifesteert. Daar kom je als eerstejaars snel genoeg achter.

Een shotje UT-geschiedenis

De UT is een relatief jonge universiteit, ooit gesticht in 1964 als Technische Hogeschool Twente (THT). Maar dat betekent niet dat er helemaal geen geschiedenis is. Integendeel zelfs. De Twentse universiteit heeft inmiddels een rijke historie opgebouwd en het kan als kersverse eerstejaars geen kwaad om jezelf een klein shotje UT-geschiedenis toe te dienen, als voorbereiding op je studiecarrière. Want, zo zegt men: wie de geschiedenis kent, kent zichzelf.

Met gepaste trots raden we daarom het archief van U-Today aan om jezelf te voorzien van het benodigde studiemateriaal. Bekijk vooral onze rubriek ‘Ooggetuigen’, waarin we met oudgedienden terugblikken op een periode uit de historie van de UT. Of beluister onze podcast ‘Landgoed Drienerlo’, over de fascinerende oorsprong van de Twentse campus.  

Gelezen en geluisterd? Tijd voor een korte overhoring in de categorie trivia.

  1. Welke Nederlandse voetballegende was in de jaren 60 trainer bij voetbalvereniging Drienerlo?
  2. Hoeveel meisjes/jonge vrouwen zaten er bij de eerste lichting studenten op de THT, te voorloper van de UT? Je mag er één naast zitten.
  3. Welk bekende studentenevenement, dat nog ieder jaar op de campus wordt georganiseerd, haalde het Guinness Book of World Records?
  4. Wie schreef Bonita Avenue, een bestsellerroman die zich grotendeels op de Twentse campus afspeelt? Bonusfeitje: de schrijver werkte jarenlang bij UT Nieuws, de voorloper van U-Today. 

Den Haag, Drienerlo en democratie

Wat voor de geschiedenis geldt, geldt natuurlijk ook voor de laatste (politieke) ontwikkelingen, zowel op de campus als in Den Haag. Misschien denk je - net als bij het bovenstaande geschiedenisstukje: bleh, saai! Geen probleem, even goede vrienden. Sla dit stukje over en begin weer met lezen bij het kopje ‘Feestjes en evenementen’. 

Ben je er nog? Goed bezig: het kan als eerstejaarsstudent vanzelfsprekend geen kwaad om het nieuws op het gebied van hoger onderwijs te volgen. Hoe zit het met de basisbeurs en het bsa (bindend studieadvies)? Krijgen studenten energietoeslag? En wat gebeurt er met het taalbeleid op universiteiten? Beslissingen in Den Haag hebben grote invloed op jouw studiecarrière en portemonnee. Via de website en app van U-Today houden we je zo goed mogelijk op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. 

Op campusniveau wordt het beleid bepaald door het college van bestuur (CvB), het driekoppige bestuur van de universiteit. Het CvB wordt gecontroleerd en geadviseerd door de universiteitsraad, ook wel de Uraad. Ieder jaar mogen studenten stemmen om de samenstelling van de raad te bepalen. Ook in de Uraad vallen beslissingen die grote invloed hebben op jouw studiecarrière. Hoe ziet het Twents Onderwijsmodel (TOM) er in de toekomst uit? Welke (sport)faciliteiten krijgen voorrang? En wat wordt er gedaan aan studentenwelzijn? Het zijn zomaar wat voorbeelden, waarover je alles leest op U-Today.

Feestjes en evenementen: van estafetteloop tot Elfbierentocht

Waar is dat feestje? Nou, hier is dat feestje. Wie tijdens zijn studentenleven de bloemetjes buiten wil zetten, kan op de campus en omstreken zijn hart ophalen. Wat te denken van het Hubertusfeest, midden in de stad Enschede, bij het gelijknamige Huize Heilige Hubertus. In deze categorie mag je ook het kerstgala van Huize 't Pott en het flatfeest aan de Campuslaan niet missen. Relatieve nieuwkomers zijn het Sky is the Limit-festival op het vliegveld en het Summer Sounds-feest op het O&O-plein van de UT. Ook ‘giet it oan’ tijdens de Elfbierentocht, maar pas wel een beetje op met al die drank, bepleitte hoogleraar Wiendelt Steenbergen.

Aan evenementen op de campus geen gebrek. Meest in het oog springende spektakel blijft sinds jaar en dag de Batavierenrace, een estafetteloop voor en door studenten. Het parcours start in Nijmegen, gaat een klein stuk door Duitsland, doorkruist de Achterhoek en eindigt op de campus in Enschede. Het is ieder jaar weer een gigantisch gebeuren, waar duizenden studenten vanuit het hele land op afkomen. We durven wel te stellen dat iedere UT-student het een keer moet meemaken, zowel de estafette-race als het feest na afloop. Behoefte aan een meer studie- of carrière gerelateerd evenement? Ook dan biedt de UT genoeg opties, bijvoorbeeld met de Business Days Twente (voorheen Bedrijvendagen) of Create Tomorrow. Kortom, en hier citeren we een roemruchte bewoner van Huize Patatras, er is ‘voor ieder wat wils te kunnen pakken’. 

Onze belangrijkste tip: geniet met volle teugen van je tijd hier. Welkom eerstejaars!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.