De activisten wilden de busjes vlak voor 10 uur blokkeren, maar de studievereniging hield al rekening met de actie. Ze vertrokken daarom eerder dan gepland vanaf de parkeerplaats achter de Cubicus. In november 2022 deed zich een vergelijkbaar tafereel voor toen studievereniging Isaac Newton wilde vertrekken naar een raffinaderij van Shell. Toen slaagde de actie wel. Op de Business Days Twente werd onlangs ook geprotesteerd bij enkele stands, waaronder die van Tata Steel.
Vanwege de eerdere actie hield Stress – de studievereniging voor de opleidingen Business Administration (BA), International Business Administration (IBA) en Industrial Engineering and Management (IEM) – al rekening met een protestactie. ‘We wezen de beveiliging op onze vermoedens en kregen het advies om onze meereizende leden pas zo laat mogelijk te informeren over de plek van vertrek. Dat deden we daarom pas vanmorgen’, vertelt bestuurder Mika Hoekstra.
Grote vervuiler
University Rebellion, een protestgroep die sinds 2020 anoniem opereert op de UT, vindt het onbegrijpelijk dat een studievereniging een excursie aanbiedt naar de staalproducent in IJmuiden, één van de grootste vervuilers van Nederland. Begin vorig jaar werd bovendien bekend dat Kooksfabriek 2 al vanaf de bouw in 1972 gevaarlijke stoffen lekt. Een probleem dat nog niet verholpen is. Ook leven inwoners rond de fabriek gemiddeld korter door de uitstoot, die tevens leidt tot een grotere kans op longkanker. Tegelijkertijd zorgt Tata Steel in Nederland voor zo’n 10.000 banen en levert het een flink aandeel in de Nederlandse economie.
Stress-bestuurder Hoekstra snapt dat activisten hun stem laten horen. ‘Maar ik vind het belangrijk om het complete plaatje te schetsen. Als Stress nemen wij geen politiek standpunt in en wij bieden tal van excursies aan, naar Tata Steel, maar ook naar bedrijven die focussen op duurzame projecten. Ik snap en deel de zorgen van de activisten, maar ik ga liever met elkaar in gesprek, dan dat er een excursie wordt ontregeld.’
Hoekstra wijst op de grote belangstelling voor de excursie. ‘Wij hoefden niet aan promotie te doen. Binnen drie dagen was de excursie compleet volgeboekt. Menig student vindt bedrijven als Tata Steel razend interessant. Veel UT-alumni zijn bovendien werkzaam voor de producent. Wij vinden het daarom van toegevoegde waarde om de excursie aan te bieden, net als dat we vergelijkbare trips organiseren naar bedrijven die zich bezighouden met duurzame initiatieven.’