Hoe de bakker in herstartpunt Barchem de Bata omarmt

| Stan Waning

Wie Batavierenrace zegt, zegt ook Barchem. Het kleine Gelderse dorp fungeert al jaren als herstartpunt in de estafetteloop van Nijmegen naar Enschede. Wat betekent dat voor het dorp? Een reportage aan de rand van de Lochemse Berg.

Een seniorenwielerclub uit Doetinchem weet niet wat ze overkomt op het doorgaans zo rustige Barchemse dorpsplein. In alle rust een kopje koffie drinken op het terras van dorpshuis ’t Onderschoer zit er deze zaterdagochtend even niet in. Het plein is overspoeld met honderden lopers die wachten op of terugkeren van een etappe in de Batavierenrace. Overal zitten groepjes lopers in felgekleurde shirts op de grond. De sfeer heeft iets weg van een festival: er dreunt muziek uit de boxen, eet- en drinktentjes doen goede zaken en er staat een flinke rij voor de dixi’s. Weer een ander doet een dutje in de berm.

Links: drukte in dorpshuis ’t Onderschoer. Rechts: bakkerij Proef verkoopt snacks pal naast het parcours.

Ook in het dorpshuis is het een drukte van jewelste. Lopers staan in de rij voor het toilet, ploegleiders haasten zich naar een meeting en de bediening probeert de hongerige en/of dorstige lopers zo goed mogelijk te helpen. ‘Dit is één van de mooiste dagen van het jaar in Barchem’, vertelt beheerder Ine vanachter de toog. Waar ze de ene loper voorziet van diens eerste kop koffie van de dag, durft de ander al een klein pilsje aan. ‘Het tafereel is ieder jaar hetzelfde, maar blijft bijzonder: het is nu een groot gekkenhuis, maar over anderhalf uur is alles en iedereen weg en is het weer net zo rustig als normaal.’

'Ik begreep van de organisatie dat onze roombroodjes inmiddels een begrip zijn onder de lopers'

Barchem – gemeente Lochem, een kleine 2000 inwoners – staat bekend om de mooie wandelroutes rond het dorp, waardoor het in trek is bij toeristen. Naast herstartpunt in de Batavierenrace, is het dorp jaarlijks ook organisator van de Barchemse 4Daagse. Maar zo druk als deze zaterdag is het niet vaak, weet Vera van Bemmel. Ze is eigenaar van bakkerij Proef, gelegen aan de Beukenlaan tegenover het dorpshuis. Met een grote tent aan de zijkant van de zaak doet Proef goede zaken: de saucijzen- en roombroodjes vinden als ‘sportmaaltijd’ gretig aftrek bij de lopers. ‘De vorige eigenaar was nooit zo blij met de Bata, dan was het in de winkel rustiger dan normaal. Ik ben er juist heel blij mee, je moet er alleen goed mee omgaan. Daarom staan we aan het parcours. En je ziet hoe dat gewaardeerd wordt. Ik begreep van de organisatie dat onze roombroodjes inmiddels een begrip zijn onder de lopers. Mooi toch?’

De Turnende Tornado's

De honderden Bata-lopers en begeleiders zijn zaterdagochtend wat langer dan normaal in Barchem. Vanwege een medisch incident op de route richting het dorp, ligt de Bata tijdelijk stil. Ruim een half uur later dan gepland, klinkt dan alsnog het startschot. Thijs Kroes ziet het – met op de achtergrond de Nederlands Hervormde Barchkerk – vanaf de zijkant aan. Hij is de op een na laatste loper van De Turnende Tornado’s, een team samengesteld uit turnende studenten uit Delft, Utrecht en Enschede. Of turners een beetje kunnen hardlopen? ‘Nou, ga er maar niet vanuit dat wij winnen. Maar dit is een prachtig evenement om aan deel te nemen. Gelukkig kan ik nog een paar uur rustig aan doen, want ik ben pas in Enschede aan de beurt. Wij bewaren het beste voor het laatste’, vertelt hij gekscherend.

Rond 11.45 uur geeft de speaker aan dat het tijd is voor de achttiende etappe richting Nettelhorst. Sebastiaan van ’t Erve – burgemeester van Lochem – vertelt door de microfoon hoe mooi hij het vindt dat de Bata jaarlijks zijn gemeente doorkruist, terwijl de fietsers en lopers in startpositie gaan staan. Na het startschot verandert herstartpunt Barchem weer in een vredig dorp. De Doetinchemse wielerclub kan op het terras rustig aan de koffie.

Tussenstand

In de universiteitscompetitie ging het Groningse RUG/Hanze-team - de laatste twee decenia vaak het beste team - na de veertiende etappe aan de leiding. Het team verdedigde daar een voorsprong van ruim drie minuten op het Wageningse team, dat in Heelweg tweede lag. Team Eindhoven kwam op gepaste afstand als derde universiteitsteam door. Het UT/Saxion Runningteam lag zesde na de veertiende etappe.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.