ATLAS moet groei tonen, minimaal 25 eerstejaars nodig

| Rense Kuipers

University College Twente (ATLAS) moet in september een minimale instroom halen van 25 eerstejaars, wil er sprake zijn van een ‘realiseerbaar groeiscenario’. Die boodschap deelde rector Tom Veldkamp vorige week bij een bijeenkomst met medewerkers van ATLAS.

Photo by: Frans Nikkels

Het is vijf voor twaalf voor University College Twente. Afgelopen september stroomden slechts negen eerstejaars in, in navolging van een uiterst kritisch evaluatierapport. Aankomend september moet dat aantal verhoogd zijn tot 25 eerstejaars. Lukt dat niet, dan dreigt de situatie dat het college van bestuur de instroom in ATLAS per 2025 stopt.

Rector Tom Veldkamp deelde ATLAS-medewerkers vorige week mee dat er minimaal 25 studenten moeten instromen per aankomend september, wil het beoogde groeiscenario van ATLAS te realiseren zijn.

‘Ik vraag om geduld’

Volgens ATLAS-decaan Heleen Miedema moet ATLAS de komende jaren groeien van 25 eerstejaars naar 35 (2025), 45 (2026) en 55 (2027). ‘Met een instroom van 55 is er een break-evenpunt in de bekostiging en kan de opleiding zichzelf bedruipen’, aldus Miedema.

Volgens Miedema heeft ATLAS het afgelopen jaar de rug gerecht, zowel inhoudelijk, organisatorisch als financieel. Maar die inspanningen zullen aankomend september nog niet direct terug te zien zijn in de instroom, waarschuwt ze. ‘Dan stromen leerlingen van 6vwo in, die al lang hun studiekeuze hebben gemaakt. Alles wat hier gedaan is, dat rendement ga je pas terugzien bij de instroom van de huidige 4- en 5vwo’ers. Ik vraag daarom om geduld.’

Strijdbaar

Ze zegt er desalniettemin begrip voor te hebben dat er vanwege de financiële crisis op de UT ‘harde noten gekraakt moeten worden’. ‘Maar, zo gaf de rector ook aan: de kwaliteit van ATLAS is evident. Dat wordt zowel ondersteund door de recente visitatie, de positieve resultaten in de Nationale Studenten Enquête, als het laatste evaluatierapport van Margot Kok.’ Dat nieuwe evaluatierapport bleek namelijk erg positief over de stand van zaken bij het university college.

Volgens de decaan zijn alle betrokkenen ‘strijdbaar in hun ultieme poging om de 25 te behalen’. Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel eerstejaars zich hebben aangemeld voor ATLAS. Dat is volgens de decaan pas volledig inzichtelijk wanneer de eerstejaars hun inschrijfgeld hebben betaald.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.