Stekker uit ATLAS: geen instroom meer vanaf 2025

| Rense Kuipers

De UT trekt de stekker uit University College Twente, ook wel bekend als ATLAS. Dat blijkt uit een brief van het opleidingsmanagement aan de studenten, waarin staat dat ‘het college van bestuur vandaag dit besluit neemt’.

Photo by: RIKKERT HARINK
Archief U-Today (november 2022): Rector Tom Veldkamp onthult de kernwaarden van University College Twente, in de foyer van de Drienerburght.

Vanaf september 2025 stromen er geen nieuwe studenten meer in bij de kleinschalige excellentieopleiding. Decaan Heleen Miedema en directeur bedrijfsvoering Laura Bagur schrijven over ‘drastische beslissingen’ die de UT moet nemen vanwege haar financiële problemen.

Daarnaast stromen er dit collegejaar – naar alle waarschijnlijkheid – slechts elf nieuwe eerstejaars in. Dat aantal ligt ver achter bij de beoogde 25. Pas bij dat aantal zou er sprake zijn van een ‘realiseerbaar groeiscenario’, zo was de mededeling van rector Tom Veldkamp aan ATLAS-medewerkers afgelopen juli.

Uitfaseren

De stekker gaat niet per direct uit de opleiding, die wordt uitgefaseerd. Dit collegejaar is een ‘normaal collegejaar’, zo schrijft het opleidingsmanagement. Vanaf september 2025 stromen er geen nieuwe eerstejaars meer in. Alle huidige studenten krijgen de gelegenheid hun studie af te ronden, die open blijft tot september 2028.

Het University College verkeerde de afgelopen jaren in zwaar weer. De lage instroom was al langer punt van kritiek, evenals de relatief hoge kosten die gepaard gingen met het aanbieden van de opleiding. Daar kwam in 2022 een uiterst kritisch rapport overheen. De opleiding rechtte daarna de rug, maar dat was niet voldoende om meer studenten aan te trekken. Want, zo schrijven Bagur en Miedema: ‘Hoewel het college van bestuur de kwaliteit van het ATLAS-programma benadrukt, willen ze dat elk onderwijsprogramma duurzaam en levensvatbaar is.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.