Zowel in 2021 als in 2023 startte de UT met een tweejarig Young Professionals-traject. Daarin werkten zes academische beleidstrainees bij verschillende faculteiten en diensten van de UT als ‘young professional’, voltijds en tegen een normaal salaris. Met dit initiatief hoopte de universiteit talent voor de regio te behouden, al was een baan na twee jaar niet gegarandeerd. ‘Maar gezien de krappe arbeidsmarkt, is het zeker van belang voor de UT als werkgever’, liet HR-manager Netty Kollen tijdens de start van het traject weten. Maar vooralsnog start er vanwege de bezuinigingen geen derde cohort in 2025.
Talent binden en boeien
Precies een jaar geleden sloegen Hogeschool Saxion, Gemeente Enschede, Gemeente Hengelo, Waterschap Vechtstromen en de UT de handen ineen met een gezamenlijk inkooptraineeship. Doel was om jong inkooptalent te binden en te boeien voor de publieke inkoop in de regio Twente. Vijf kandidaten kregen een traineeprogramma van twee jaar, bestaande uit drie periodes van acht maanden bij drie verschillende organisaties.
De derde periode start in januari 2025, maar de UT neemt dan als enige partij geen trainee meer aan vanwege de bezuinigingen, laat Inkoop weten. Wat de situatie pijnlijk maakt: de UT is host en kartrekker van het project en regelt tot september 2025 de aansturing van het project, zonder ervan te ‘profiteren’ met een trainee. Dit tot onvrede van de afdeling Inkoop, waar trainees – ook op lange termijn – zeer welkom zijn: vanwege het vertrek van een inkoper en de hoge vraag naar inkopers in het algemeen. Andere deelnemende partijen proberen de trainees langer te binden, maar dat is voor de UT voorlopig niet weggelegd.