Solar Team Twente finisht tweede in Zuid-Afrikaanse zonnerace

| Rense Kuipers

Solar Team Twente eindigde vrijdag op een tweede plek bij de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Opnieuw ging de overwinning bij een zonneautorace naar het Belgische Innoptus Solar Team, zij het zeer nipt.

Photo by: Gijs Versteeg

Ook vorig jaar, in Australië, gingen de Belgen er met de winst vandoor. De achterstand bedroeg toen een luttele twintig minuten. Ditmaal was het verschil opnieuw ontzettend klein, enkele tientallen kilometers. Solar Team Twente reed uiteindelijk in acht dagen tijd 4168,8 kilometer.

Anders dan bij de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië was het bij deze Sasol Solar Challenge geen zaak om als snelste te finishen, maar om de meeste afstand af te leggen binnen de toegestane tijd. Dat was mogelijk door op de route van startplaats Johannesburg naar finishplaats Kaapstad elke etappe extra ‘lussen’ te rijden.

Stuivertje wisselen

Acht dagen lang was deze Zuid-Afrikaanse zonnerace ongemeen spannend. De onderlinge verschillen tussen titelfavorieten Solar Team Twente, het Belgische Innoptus Solar Team en het Delftse Brunel Solar Team waren minimaal. Halverwege, na de vierde racedag, ging het Twentse studententeam aan de leiding. Maar op de vijfde racedag haalde het Belgische team uit Leuven uit, door die dag bijna honderd kilometer meer af te leggen dan de directe concurrentie.

Solar Team Twente kroop op de een-na-laatste racedag dichterbij tot een achterstand van 54,4 kilometer. Vanwege wegwerkzaamheden bleven de mogelijkheden tot een inhaalslag op de laatste dag beperkt. Uiteindelijk wisten de zuiderburen hun voorsprong vast te houden en daarmee deze Sasol Solar Challenge te winnen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.