‘Geloof en baldadigheid gaan hand in hand’ bij jubilerend Alpha

| Simon Goorden

Met een overweldigende introductievideo gaf Christelijke Studenten Vereniging Alpha de aftrap van haar negende lustrum. Lustrumcommissieleden Norely Wijnholds en Jildert Brandsma vertellen over het aankomende lustrum en de huidige stand van zaken bij de christelijke studentenvereniging. ‘Bij Alpha is er geen sprake van dalend activisme.’

De Alpha-lustrumcommissie bij het Louvre in Parijs.

Alpha werd opgericht in 1980 en verhuisde in 1996 naar de huidige sociëteit Flux, waarmee het de oudste vereniging binnen de Pakkerij is. Dit studiejaar staat het negende lustrum op het programma. ‘Het hele jaar door organiseren we twee evenementen per module rond het thema Erudiet, wat zoveel betekent als wijsbegeerte’, aldus Brandsma. ‘In april hebben we een speciale periode van twee weken vol activiteiten. Het lustrum begint met een cantus, waaraan ook oud-leden deelnemen. Ter afsluiting staat er een reis naar Boedapest op het programma.’ Ook tijdens het lustrum staat verdieping centraal, met een goededoelenactie die door de commissie wordt georganiseerd. 'Dit soort acties typeren onze vereniging’, zegt Brandsma.

Aankondigingsvideo

‘Dit is eigenlijk het eerste lustrum in tien jaar’, vertelt Wijnholds. ‘Door corona viel het vorige lustrum in het water, wat voor ons een unieke kans is om het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben veel vrij spel gekregen, want er zijn geen oude leden die zeggen hoe het moet.’ ‘We wilden het qua promotie goed aanpakken, dan worden de leden enthousiast en dan komen de activiteiten goed de verf’, vertelt  Brandsma.

Het enthousiasme over de promotie kwam tot uiting in een indrukwekkende aankondigingsvideo, waarbij de hoofdrolspeler in de persoon van Brandsma op zoek gaat naar wijsheid, en via Parijs uiteindelijk in Enschede bij Alpha uitkomt. De professionele productie betekende voor de vereniging geen grote hap uit het lustrumbudget. ‘We hebben een oud-lid met een mediabureau benaderd, die best wilde meewerken in ruil voor twee kaartjes voor het gala’, aldus Brandsma.

Activisme 

Volgens Brandsma en Wijnholds is er, in tegenstelling tot de UT-brede trend, geen sprake van dalend activisme bij Alpha. ‘Ons ledenaantal is voor onze begrippen op dit moment hoog, en de studenten blijven enthousiast. Bij andere verenigingen mag er dan sprake zijn van dalend activisme, maar wij zien dat onze leden zich blijven inzetten’, vertelt Wijnholds. ‘Soms misschien wel te veel’, vult Brandsma aan, wijzend op de aanstaande langstudeerboete. ‘Dit is deels te danken aan het feit dat we hier met ongeveer 120 leden zitten en dat er daardoor een gedeelde verantwoordelijkheid wordt gevoeld.

Die betrokkenheid is wat de vereniging typeert, volgens Brandsma. ‘Doordat iedereen elkaar kent spreek je elkaar sneller aan op ongewenst gedrag. Verder hebben we een christelijk aspect, maar zijn wij ook heel divers en open voor iedereen. Dat valt snel op als je een rondje maakt door de kroeg. Niet iedereen is christelijk, zo’n tien procent is enkel lid voor de sfeer. Gesprekken over geloof en baldadigheid gaan hier hand in hand.’

Onderscheiden

In een relatief kleine studentenstad met vier christelijke studentenverenigingen (RSK, VGST, NSE) moet ook Alpha zich weten te profileren. Wat  Alpha onderscheidt van de andere drie christelijke verenigingen? Wijnholds en Brandsma moeten het antwoord op die vraag in eerste instantie schuldig blijven. ‘Het makkelijke antwoord is de sociëteit’, vertelt Wijnholds. ‘Daardoor zijn wij het meest verbonden met de studentenwereld, ook omdat wij in contact staan met Pakkerij-koepelvereniging FACT en de Student Union. Daarbij komen wij niet voort uit een specifieke christelijk stroming, in tegenstelling tot de andere verenigingen.’

De twee vertellen dat de vier verenigingen op goede voet staan met elkaar, maar dat het tijdens de introductieperiode soms een uitdaging kan zijn. ‘We zijn aan het vissen in dezelfde vijver, dus tijdens de Kick-In is dat soms lastig. Verder organiseren we met Kerst en Pasen een gezamenlijke dienst, maar daarbuiten doen we vooral ons eigen ding. We zijn niet voor niets vier verschillende verenigingen’, aldus Brandsma.  

Prominente Trend

Van buitenaf lijkt er binnen de vereniging een subtiele koerswijziging plaats te vinden. De winnende foto bij de U-Today-bestuursfotoverkiezing en de overweldigende lustrumaankondiging wekken een statige indruk. ‘Het is een van de voorbeelden hoe de leden zich na corona hebben ingezet voor de vereniging. Dit is geen bewuste koerswijziging, maar  een vereniging verandert, en door corona kwam het in een stroomverstelling’, aldus Wijnholds. ‘Er zijn nog steeds geen verplichtingen, maar we merken dat onze leden het leuk vinden om jas-das naar de kroeg te komen, en ervan te genieten zonder verplichtingen’, vult Brandsma aan.

De toekomst is volgens de twee overwegend positief. ‘Onze vereniging is sinds de coronatijd erg gegroeid, en we merken een positieve trend. We willen de interne sfeer vasthouden en ons activisme en enthousiasme ook naar de nieuwe lichting overbrengen.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.