‘Female’ niet meer inclusief genoeg: FFNT past naam aan

| Stan Waning

Het Female Faculty Network Twente (FFNT) gaat vanaf 2025 verder onder de naam Women Academic Network Twente: WANT. Het UT-netwerk van vrouwelijk wetenschappelijk personeel vindt de term ‘female’ niet langer inclusief genoeg.

Photo by: RIKKERT HARINK

Onder de huidige naam zag FFNT het levenslicht in 2005. De missie: het onder de aandacht brengen van het belang en de organisatorische voordelen van het ondersteunen van vrouwelijke talent op de UT. Met het vierde lustrum in zicht, vindt FFNT het tijd voor verandering. ‘We willen een naam die het veranderende begrip van diversiteit weerspiegelt. Het netwerk blijft prioriteit geven aan academische vrouwen, omdat die noodzaak dringend is. Maar we vinden dat de term 'female' moet worden heroverwogen om ervoor te zorgen dat onze definitie van vrouwen meer inclusief is’, kondigt FFNT aan.

Genderidentiteit

Het netwerk geeft aan dat het geen semantische verandering is. ‘Vrouwelijk impliceert vaak een beperking op basis van biologische sekse in plaats van genderidentiteit. In de huidige maatschappij kan het gebruik van ‘female’ als minder worden gezien. Recente discussies benadrukten het belang van het gebruik van ‘women’, omdat het een meer inclusieve en respectvolle term is.’

Bovenstaand inzicht maakt dat het netwerk vanaf 2025 door het leven gaat als Women Academic Network Twente (WANT). Leden kunnen de komende weken feedback geven op het plan, waarna in overleg met HR, het DE&I-team en het college van bestuur de officiële naamswijziging in 2025 volgt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.