Die zorgen van de universiteitsraad over de begroting waren legio. De UT heeft als geheel een tekort van 1 procent op de eerste geldstroom begroot. Dat is ook de taakstelling voor iedere faculteit en dienst. Onderaan de streep wil de UT in 2025 maximaal 3 miljoen euro in het rood uitkomen.
Tekorten
Maar dat beoogde tekort van 1 procent, dat gaan zes UT-eenheden al niet halen, constateerde de universiteitsraad. Faculteiten TNW en ITC, het DesignLab, ATLAS en de diensten Marketing & Communicatie en Strategie & Beleid verwachten een tekort van meer dan 4 procent. Sterker nog, volgens de raad schrijven het DesignLab en ATLAS een tekort van respectievelijk 18 en 31 procent. Geen van die buitensporige tekorten wordt toegelicht of verantwoord, zegt de Uraad.
Niet alle maatregelen om tekorten recht te trekken zijn al even bekend of zichtbaar, liet het college van bestuur weten. Waarna de Uraad weer vragen stelde over mogelijke scheve gezichten op de UT: wat als de ene eenheid financieel gezien netjes binnen de lijntjes kleurt en een ander daar duidelijk overheen gaat?
Het was de opmaat voor een lang en stroperig overleg, met veel gepingpong tussen de raad en het college van bestuur. De raad vroeg zich nadrukkelijk af of het CvB wel bij machte is om eenheden die zich niet aan hun begroting houden ter verantwoording te roepen. Het bestuur pareerde op haar beurt dat er wel degelijk afspraken worden gemaakt, eenheden een plan B moeten hebben en dat er ‘serieuze gesprekken worden gevoerd als ze hun doelen niet halen’. ‘Dat kan zeker consequenties hebben. Maar wat voor consequenties, daarover ga ik nu niet speculeren’, aldus collegevoorzitter Vinod Subramaniam. ‘We gaan komend jaar in ieder geval vaker en meer intensief in gesprek met de eenheden.’
Voldoende grip?
De volgende zorg die de raad uitte: de faculteit TNW zit momenteel middenin een reorganisatie, maar de verwachte effecten daarvan zijn niet in de begroting van 2025 meegenomen. En voor het derde jaar op rij kon de begroting van het TNW-faculteitsbestuur rekenen op een negatief advies van de faculteitsraad. Dat die reorganisatie nog niet is meegenomen in de begroting komt omdat er nog geen plan gepresenteerd is, reageerde rector Tom Veldkamp.
Maar daar hielden de zorgen van de centrale medezeggenschap nog niet op. Naar aanleiding van het recent gelekte Improfin-rapport had de raad zorgen over de structuur van het financiële systeem en betwijfelt ze of de UT wel voldoende grip heeft op haar financiën. Daarnaast wees de raad op het gebrek aan ‘strategische personeelsplannen’ per eenheid, die eigenlijk al veel eerder gepresenteerd hadden moeten zijn.
‘Braindrain’
En dan is er nog het doel voor elke faculteit om volgend jaar 10 procent meer competitieve onderzoeksfinanciering binnen te slepen dan in 2024. De UT begroot namelijk een stijging in tweede en derde geldstromen van grofweg 120 miljoen euro naar bijna 140 miljoen euro volgend jaar. De universiteitsraad vraagt zich af hoe realistisch dat is.
Dat bleek sowieso de waslijst aan zorgen van de Uraad samen te vatten: de begroting is niet realistisch. Zoals raadslid Catalin Popa deze zorgen verwoordde: ‘De UT verwacht te krimpen, maar verwacht ook te groeien qua tweede en derde geldstromen. Deze prognose houdt ook geen rekening met onze huidige situatie. Mensen vertrekken al en nemen persoonlijke onderzoeksbeurzen mee. We zitten middenin een braindrain. Dat zie ik niet terugkomen in de begroting.’
Het college van bestuur sprak echter van een realistische prognose die rechtdoet aan de cijfers die nu beschikbaar zijn. ‘Op basis van projecten die al goedgekeurd zijn. Daarnaast is er financiering vanuit het Groeifonds’, aldus vicevoorzitter Machteld Roos. ‘We verwachten niet dat ons marktaandeel groeit, maar we werken wel aan een slimme toename in projecten met een hogere dekkingsbijdrage’, vulde rector Tom Veldkamp aan.
Lange schorsing
Na nog een laatste salvo aan zorgen over het effect dat de ‘building blocks’ moeten gaan hebben, vroeg de universiteitsraad een schorsing aan van de vergadering. Achter gesloten deuren, zonder aanwezigheid van college van bestuur of bezoekers, praatten ze verder om tot een besluit over de begroting te komen. Dat duurde ongewoon lang – bijna een uur.
Daarna mocht het CvB weer aanschuiven. Het verdict: de raad kon niet instemmen, maar ook niet negatief besluiten over de begroting voor volgend jaar. ‘We vertegenwoordigen een gemeenschap. Instemmen met deze begroting of niet is geen gemakkelijke keuze’, zei voorzitter Herbert Wormeester. ‘We voelen een groeiende teleurstelling in hoe verandering binnen deze universiteit tot stand komt, we zien jullie worsteling als college. We zijn jarenlang constructief geweest als raad, maar willen meer geruststelling dat dit een realistische begroting is, met cijfers die behaald kunnen worden.’
Dertig dagen
Dus blijft een besluit voorlopig uit. ‘Ik wil zien dat er grip is op de situatie’, zei studentenraadslid Emer Waarts (DAS). ‘Op alles rondom de begroting, de financiële systemen en de maatregelen die genomen worden. Pas als ik weet dat er sprake is van grip, kan ik instemmen met de begroting.’
Om die geruststelling te krijgen, verwacht de raad dat het college van bestuur het zestal zorgen van de raad schriftelijk adresseert. Dat moet binnen dertig dagen gebeuren, volgens het reglement. Tot die tijd is de vergadering over de begroting formeel geschorst.