News

Van kansarme wijk naar universiteit: ‘Je voelt je nooit thuis’

Een kind uit een arm gezin met problemen krijgt vaker een laag schooladvies dan andere kinderen. Socioloog Milio van de Kamp liet zich niet weerhouden en ging als eerste van zijn familie naar de universiteit. Hij schreef er een boek over.

  • EN
  • NL
News

‘Herontdek de nobele kunst van het oneens zijn met elkaar’

Spreek je uit voor meer klimaatactie én voor het behoud van een internationale universiteit met het Engels als lingua franca. Dat was de boodschap van Eurocommissaris Frans Timmermans tijdens de 61e dies natalis van de UT. ‘Maar sluit niemand uit in het debat hierover.’

  • EN
  • NL
News

'Rediscover the noble art of disagreeing'

Speak up for climate action and for the preservation of an international university with English as the lingua franca. That was the message of European Commissioner Frans Timmermans during the 61st dies natalis of the UT. ‘However, do do not exclude anyone from the debate on this.’

News
Eurocommissaris prefereert de dialoog, ‘ook al doet de fossiele industrie nog onvoldoende’

Timmermans: ‘De fossiele industrie uitsluiten is niet verstandig’

Frans Timmermans vindt niet dat universiteiten de banden met de fossiele industrie moeten verbreken. De vicevoorzitter van de Europese Commissie ging voorafgaand aan de dies natalis in op de oproep die activisten op meerdere universiteiten doen, waaronder op de UT.

News

UT en VU met elkaar door tot 2030

De UT en de Amsterdamse Vrije Universiteit verlengen hun ‘strategische samenwerking’, in ieder geval tot en met 2030. Collegevoorzitters Vinod Subramaniam en Mirjam van Praag tekenden daarvoor deze week een overeenkomst.

News
Hoe de medezeggenschap in het hoger onderwijs beter kan

'Bouw samen een succesverhaal op'

De Utrechtse hoogleraar Joop Schippers is al jarenlang actief in de medezeggenschap. Hoe het beter kan? Staar je niet blind op de verkiezingen maar peil ook tussentijds, is een van zijn adviezen. ‘Ontwikkel een online platform waar je bijvoorbeeld elke twee weken een paar vragen stelt.’

News

Mannen promoveren twee keer vaker cum laude

Proefschriften van mannen krijgen bijna twee keer vaker de onderscheiding cum laude dan die van vrouwen, blijkt uit een voorpublicatie van een onderzoek van socioloog Thijs Bol. Verschillen in vakgebied spelen hierbij geen rol.

News

‘In your career you need colleagues who believe in you’

UT researcher Florence Metz will be awarded the Professor De Winter Prize on Friday, May 12, during the dies natalis. The international prize for top female talent is being awarded to her for her publication Policy Networks Across Political Systems.

News

UT opnieuw genomineerd voor Nederlandse Onderwijspremie

Opnieuw is een UT-onderwijsproject in de race voor een Nederlandse Onderwijspremie van maximaal 1,2 miljoen euro. Op 29 juni maakt minister Dijkgraaf per onderwijssector bekend of de zes genomineerde teams de eerste, tweede of derde prijs winnen.

  • EN
  • NL
News
CvB reageert op brief Dijkgraaf

‘C2-niveau Nederlands onhaalbaar voor internationale docenten’

Er is best ruimte voor meer Nederlands op de UT, maar pas op met te hoge taaleisen voor internationale docenten. Dat zei het CvB tijdens de Uraad woensdagmorgen in een reactie op de brief van minister Dijkgraaf over internationalisering. ‘Het is zoeken naar een middenweg.’

  • EN
  • NL
News

'C2 level in Dutch unachievable for international staff'

There is room for more Dutch at the UT, but be careful with too high language requirements for international lecturers. This was said by the Executive Board during the University Council in a response to Minister Dijkgraaf's letter on internationalisation. We have to find a middle ground.'

News

UT niet blij met bsa-plannen Dijkgraaf

De UT is niet positief gestemd over de plannen van minister Dijkgraaf om de norm voor het bindend studieadvies (bsa) te verlagen naar minimaal dertig van de zestig studiepunten. Dat bleek woensdag tijdens de Uraad.

News

Studenten blijven langer bij ouders wonen

Jongeren verlaten steeds later het ouderlijk huis, meldt statistiekbureau CBS. Maar ze bereiden zich beter voor: als ze eenmaal op zichzelf wonen, verhuizen ze minder vaak weer terug.

News

De Staat van het Onderwijs in het kort

Toegenomen uitval, taalproblemen, sociale onveiligheid in het hoger onderwijs… Er branden allerlei rode waarschuwingslampjes in het jaarlijkse rapport van de Onderwijsinspectie. De belangrijkste punten op een rij.

Read more articles