Eind maart neemt de universiteitsraad alsnog een besluit. Voor die tijd zet het college nogmaals de argumenten voor een fusie op een rijtje. Fusiedecaan Ton Mouthaan, ook aanwezig bij de overlegvergadering van de U-raad, gaat met de faculteitsraden in gesprek om hun vertrouwen te winnen.
De universiteitsraad heeft bezwaren bij een bestuurlijk fusie tussen de faculteiten management & bestuur en gedragswetenschappen. De medezeggenschapsraad van die laatste faculteit adviseerde eind 2013 negatief over een fusie. De U-raad vindt draagvlak in beide faculteiten belangrijk.
Daarnaast is de universiteitsraad niet overtuigd van de noodzaak van een fusie als middel om het gammaonderzoek te versterken. Ook wil de raad dat het college duidelijker aangeeft hoe een gefuseerde faculteit eruit komt te zien.
Vraag om uitstel
Al bij de aftrap van het debat voorvoelde collegevoorzitter Victor van der Chijs dat het fusieplan niet op instemming van de raad kon rekenen. Hij waarschuwde dat als de fusie zou stranden, het plan definitief van tafel is. ‘En dat kunnen we ons niet veroorloven. Laten we dit agendapunt daarom een maand opschorten zodat de decaan en de faculteitsraden de tijd hebben elkaars vertrouwen te winnen.’
Met alleen vertrouwen winnen leek de U-raad geen genoegen te nemen. Zowel studenten als medewerkers willen een voorstel met meer duidelijke argumenten voor de fusie. Dat voorstel moet dan ook op meer draagvlak hebben onder medewerkers van de beide faculteiten. Toen de raad bleef hameren op het belang van onderbouwing, zegde Van der Chijs toe de argumenten voor een fusie nogmaals onder elkaar te zetten.
De collegevoorzitter zegt ook over een maand geen antwoord te kunnen geven op vragen over hoe de fusiefaculteit er precies uitziet. ‘Het enige wat we kunnen doen, is vertrouwen winnen van de faculteitsraden dat dit proces tot een goed resultaat leidt.’
Twee miljoen voor gammaonderzoek
Als de universiteitsraad eind maart instemt met de fusie van MB en GW en er komt een goed plan voor het onderzoek binnen de fusiefaculteit, stelt het college twee miljoen euro beschikbaar voor het versterken van het gammaonderzoek.
De raad wilde weten of een fusie noodzakelijk is om dat onderzoek te verbeteren. Volgens Van der Chijs is het alternatief niets doen. Hij noemt dat geen optie. ‘Het gaat niet goed met de faculteiten. ‘Wil je hoogwaardig gammaonderzoek, dan moeten we ons echt beter profileren. Niets doen betekent een verdere marginalisering van het onderzoek.’