De Professor De Winter-prijs is een internationale publicatieprijs voor vrouwelijk toptalent. De prijs is bedoeld als erkenning voor wetenschappelijk onderzoek en als stimulans voor verdere wetenschappelijke loopbaanontwikkeling.
De jury vindt dat beide vrouwelijke onderzoekers een geweldige wetenschappelijke reputatie hebben met een lange lijst van publicaties en citaties. Beiden voeren ze creatief en innovatief onderzoek van topkwaliteit uit en ze begeleiden veel studenten en PhD’s. Hun onderzoeken hebben daarnaast een duidelijke maatschappelijke relevantie.
Séverine Le Gac
Séverine Le Gac is universitair hoofddocent adjunct-hoogleraar bij MESA+ en leidt haar eigen onderzoeksgroep, microfluidics for nanomedicine, binnen BIOS lab-on-a-chip. Met haar onderzoek richt ze zich op de ontwikkeling van microscopisch kleine apparaatjes voor medische en farmaceutische toepassingen.
Het artikel ‘A microfluidic system supports single mouse embryo culture leading to full-term development’, gepubliceerd in de journal RSC Advances, leverde Le Gac de Professor De Winter-prijs op.
Haar onderzoek richt zich op de mogelijkheden van een lab-on-a-chipsysteem om de cultuurconditie van embryo’s te verbeteren in het kader van een ivf-behandeling (reageerbuisbevruchting). Hierdoor kan de slaagkans van een dergelijke behandeling vergroot worden, wat volgens Le Gac veel mogelijkheden biedt voor ivf-behandelingen bij mensen.
De jury loofde Le Gac als inspirerend onderzoeker, die in staat is om talent voor de UT aan te trekken. ‘Het is een grote eer’, zegt Le Gac over het winnen van de De Winter-prijs. ‘Het voelt erg goed om op deze manier erkenning voor mijn werk te krijgen.’
Marieke Huisman
Marieke Huisman is adjunct-hoogleraar bij onderzoeksgroep Formal Methods and Tools (FMT) van de faculteit EEMCS. Haar onderzoek is gericht op de correctheid van software. Met het artikel ‘Specification and verification of GPGPU programs’, gepubliceerd in de journal Science of Computer programming won Huisman de Professor De Winter-prijs.
Huisman bestudeert de toepassing van Graphic Processing Units (GPUs), bedoeld als grafische processors van computers, voor andere programmeertaken. Daardoor ontstaat een General Purpose GPU (GPGPU), waar ze over schreef in haar artikel.
‘Er is heel veel software die niet naar behoren functioneert’, zegt Huisman. ‘Met dit onderzoek wil ik de systematische ontwikkeling van software verbeteren.’ Volgens Huisman kan de toepassing hiervan variëren van besturingssoftware in een vliegtuig tot een app op je mobiele telefoon.
‘Ik ben zeer vereerd dat ik de Professor De Winter-prijs mag ontvangen’, zegt Huisman. ‘Ik zie het als een erkenning voor mijn werk.’ De jury prees Huisman naast haar onderzoek ook om haar activiteiten met jongeren. ‘Ik probeer vooral op middelbare scholen meisjes te interesseren in informatica. Ik hoop dat deze prijs daarbij kan helpen.’