RoUTe’14 gevat in een beeldspraak

| Redactie

Ed en Anne wonen in een huis met hun zonen en dochters. Nadat het inkomen door de crisis terugliep, besluit Ed van de nood een deugd te maken: hij wil het huis drastisch te verbouwen, zodat het kleiner en duurzamer wordt. Door alle tussenmuren van de vele slaapkamers weg te halen kan bijna de hele familie in de nieuwe open slaapruimte een plekje vinden, op de oudste zoon Willy na: die wordt met een flinke eenmalige uitkering op kamers gestuurd. Verder wil Ed de hele inboedel vernieuwen, van nieuwe keuken tot zolderkamer: daartoe heeft hij bij IKEA-Denemarken grote zelfbouwpakketten aangeschaft. Tijdens de verbouwing moeten de kinderen die in elkaar zetten, uiteraard in hun vrije tijd, naast hun drukke werk. Het wordt wel wat schuiven met oude en nieuwe meubels en af en toe overnachten in de kelder, maar dat moet je er voor over hebben. De verbouwing, nieuwe inboedel en uitkering kosten wel wat, maar het past volgens de bank net binnen de maximale hypotheek. Ed heeft uitgerekend dat de hogere hypotheeklasten opgevangen kunnen worden met de verwachte lagere lasten en door gewoon het huishoudgeld met 10% te verlagen. Tijdens het eten pruttelen de kinderen wat tegen, maar Ed is vastbesloten en brandt los: “Jullie hebben geen visie, zien alleen maar de bedreigingen en niet de uitdagingen”. “De slaapschuur zal voor ongekende interactie en dito elan in de familie zorgen”. “Willy is een uitstekende kok, maar we moeten keuzes maken en met het totaal vernieuwende Deense kook-concept zullen jullie, zonder hem, lekkerder én goedkoper smikkelen als nooit tevoren”. “We krijgen de verbouwingsvergunning en de duurzaamheidsubsidie uitsluitend bij het uitvoeren van dit plan.” “En wat dachten jullie van een prachtig green field rond het huis, met in het midden een standbeeld van Anne als landmark?”

Epiloog
Uiteindelijk blijkt toch dat de architect (waarop ook al bezuinigd was) te gemakkelijk gedacht heeft over de constructie: er is in de haast een dragende muur weggevallen. Het valt op te lossen, maar vergt een nieuwe bouwkundige ingreep. Desgevraagd blijkt de bank echter niet nog eens de hypotheek te willen verhogen. aar de bank dan maar weer.

Willy is, ondanks alles, toch blij dat hij het huis uit is, de rest baalt lichtelijk en probeert zich te behelpen met het eenvormige IKEA-design. Dat provisorische gestut ziet er niet uit en geeft niet echt een gevoel van kwaliteit en veiligheid. Gasten laten zich steeds minder zien in huize Ed en Anne. Het wachten is op het moment dat Ed en Anne naar het verzorgingshuis gaan.

Dick Meijer, docent wiskunde en CC-raadslid

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.