Lege Bastille moet weer bruisen

| Redactie

Elke augustusmaand weer beklimmen honderden kersverse eerstejaars besmeurd met modder via touwladders de Bastille. Het is een van de populairste activiteiten tijdens de Kick-In en er gaat veel symboliek van uit. Een ontgroening mag het niet heten, maar het vormt ontegenzeggelijk de inwijding in een nieuwe periode, de studententijd, zoals de 18e-eeuwse bestorming van de Parijse Bastille de Franse Revolutie inluidde.

Bovendien wordt de Bastille – vaak voorafgegaan door ‘bruisende’ – al jaren gepresenteerd als hét studentengebouw van de campus. Hoe kun je je studententijd beter beginnen dan dit gebouw te bestormen?

Na de Kick-In gaat er echter iets mis. Wanneer komt een doorsnee student nog in de Bastille? Als we de feestavonden in de Vestingbar even buiten beschouwing laten, hoogstens om een keer een pasfoto te laten maken of een UT-hoodie te kopen in de Unionshop. Verder kun je er terecht voor de studentenpsychologen en de wat meer betrokken student komt misschien naar een borrel met de rector. Maar om te stellen dat de Bastille platgelopen wordt door studenten, niet bepaald.

Gek is dat niet. Hét studentengebouw – in het verleden zelfs wel eens aangeduid als ‘studentenhol’ – maakt een troosteloze indruk, en dan zeker de benedenverdieping. De ruimte van de oude mensa staat al twee jaar min of meer leeg, met een uitzondering voor de coffee corner die er dit najaar tijdelijk zat. Ook de Union-bar wordt niet meer gebruikt. In oktober vertrok bovendien de boekhandel, omdat de hoge huur niet opwoog tegen de inkomsten. Van een verdieping hoger verhuisde de studentenadministratie naar de Vrijhof en in december vertrekt de laatste horecagelegenheid, eetcafé De Stek, eveneens naar de buurman aan de Boulevard.

De Bastille loopt leeg en dat is terecht tegen het zere been van Student Union, Facilitair Bedrijf en het campusmanagement, samen verantwoordelijk voor het gebouw. Er wordt gesproken over een nieuwe invulling, maar concrete plannen liggen er nog niet. Commerciële partijen tonen geen belangstelling, vermoedelijk door de hoge huurprijzen, en een nieuwe horecagelegenheid (grand café, cafetaria, snackbar zijn in het verleden geopperd) lijkt er evenmin te komen. Cateraar Sodexo verlaat met De Stek het pand en met andere partijen kan de UT contractueel gezien moeilijk in zee gaan. Het meest concreet lijkt nu de komst van de afdeling campusmanagement naar het gebouw.

Daar moet snel iets bij komen. Horeca en winkels lijken de meest aantrekkelijke optie. Die kunnen studenten trekken en voor leven in de brouwerij zorgen. Over drempels als cateringcontracten en hoge huurprijzen moet dan misschien heen gestapt worden. Een lege Bastille is immers ook duur (de afschrijving en het onderhoud lopen gewoon door) en hoe langer het gebouw leeg staat hoe onaantrekkelijker het wordt. Het wordt hoog tijd dat de Bastille ook na de Kick-In-bestorming dagelijks uit zijn voegen barst van de studenten. Pas dan mogen we weer met recht spreken van een ‘bruisend studentenhol’.

Paul de Kuyper, redacteur UT-Nieuws.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.