Cijfers TOM kwestie van interpretatie

| Jörgen Svensson

Hoe gaat het met TOM in het eerste jaar? Moeten we de spin van de voorstanders geloven of de soms zeer negatieve geruchten in de wandelgangen en in het UT-nieuws? De Uraad wil hier natuurlijk ook meer duidelijkheid over, maar is voor de hardere cijfers afhankelijk van het College van Bestuur.

Photo by: Tim Rijnhout

Jörgen Svensson, lid van de UR, houdt vinger aan de pols met betrekking tot TOM.


Al begin december heeft de Uraad het college, per brief, gevraagd om inzicht te geven in onder meer de evaluatie van de eerste modules door de studenten en docenten, de werk- en studiebelasting, de slagingspercentages en de aantallen afhakers. De levering daarvan liet echter zolang op zich wachten dat de raad zich uiteindelijk genoodzaakt voelde deze gegevens via een tweede, niet mis te verstane brief op te eisen.

Dat heeft gewerkt. De gegevens over de stand van zaken na de eerste module zijn nu beschikbaar, en het college heeft toegezegd in de toekomst sneller en beter in de gewenste informatie te voorzien.

Wat is het beeld? Zowel de positieve spin als de verhalen over onherroepelijke rampspoed voor de UT kunnen vooralsnog worden genuanceerd. Er zijn opleidingen waar TOM redelijk lijkt te lopen, maar er zijn ook opleidingen waar terecht zorgen kunnen worden geuit, met lage studentenwaarderingen voor de eerste modules, met lagere slagingspercentages en met duidelijk oplopende percentages studiestakers. De problemen lijken daarbij wat groter aan de gammakant en wat minder groot aan de bètakant.

Kwestie van interpretatie

Hoe ernstig we die negatievere cijfers precies moeten nemen? Dat blijkt een kwestie van interpretatie en discussie. Bij diverse opleidingen komen er nog reguliere herkansingen en daarnaast worden her en der ook al aanvullende herkansings- en compensatieregelingen opgetuigd, die de slagingspercentages kunnen vergroten. En wat de studiestakers betreft: was het niet juist het doel van TOM om ook de ongeschikte studenten sneller duidelijkheid te verschaffen?

Hoe het ook zij, de Uraad heeft het college dringend verzocht om de vinger aan de pols te houden, en te werken aan een herstel van vertrouwen in TOM en in de UT. Vooral onder de eerstejaars studenten. Daarbij zullen ook concrete maatregelen nodig zijn, die voorkomen dat zelfs geschikte en hardwerkende studenten de moed verliezen en afhaken.

Daarnaast gaat de Uraad in de komende cyclus met het college in discussie over diverse andere pijnpunten in TOM die dringend bestuurlijke aandacht behoeven. De Uraad zal het college onder meer aanspreken op de houdbaarheid van de 15-EC-eis bij de toekenning van het bindend studieadvies, op de werkbelasting voor zowel studenten als docenten, op de wenselijkheid van een weefregeling voor studenten die een module net niet hebben gehaald en op de gemeenschappelijke wiskundelijn.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.