Stammenstrijd

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp (24) is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag: over een misselijkmakend spannende bomenverkiezing.

Photo by: RIKKERT HARINK

Ken je dat, zo’n vriend die altijd voor je klaarstaat? Zo’n beste maat waar je alles waarmee je in je maag zit kunt uiten. Die geen oordeel velt, maar een luisterend oor biedt als je op je dieptepunt zit. Zo’n boom van een kameraad is voor velen De Braakboom. Elke student die wel eens in het centrum zuipt bij een kroeg waar de wc’s vaak bezet zijn, weet hem te vinden. Met een tactisch en vooral spannend sprintje naar de Klokkenplas vind je razendsnel het altaar van de omgekeerde peristaltische beweging, het culturele barfgoed van Enschede. Het is bewonderenswaardig dat ‘ie nog staat na zo ontzettend veel menselijk leed dat over hem is uitgeworpen. Er groeit verder niks, behalve wat zuring.

Tot een klein jaar geleden had De Braakboom zijn eigen Google Maps-locatie, waar gebruikers hun ervaringen deelden. Helaas kreeg ik op 8 oktober 2023 van Google een e-mail dat de locatie was ‘opgeschort’. De boom schond volgens de mail het volgende beleid: ‘We staan geen content toe die in strijd is met ons beleid tegen misleidende content en gedrag’.

Het Braakboomklantenserviceteam heeft juist altijd haar best gedaan klanten goed te informeren, maar ik vermoed dat de vermelding als ‘openbaar toilet’ een paar mensen met hoge verwachtingen – en nog hogere nood – heeft gepikeerd. Zo was potentiële klant Zeynep erg bezorgd over de faciliteiten met chatvragen als ‘Hebben jullie daar een urinoir?’, ‘Hoe kom je er in’ en ‘Bij een urinoir wat als iemand naar mijn ding kijkt? Of met me sex wilt daar ben ik bang voor’, gevolgd door zes middelvinger-emoji’s. Het is een ondankbaar beroep, klantenservicemedewerker zijn van een openbaar toilet.

Eén keer kwam er een verontrustende review binnen: de boom zou zijn afgeschermd door een prikkelplantsoen en een hekje. Ter plaatse bleek gelukkig dat het een andere boom betrof. Eentje die het zeker weten verdient beschermd te worden, namelijk dé Klokkenplasplataan. Deze immense boom overschaduwt op goede dagen de helft van de Klokkenplas, en dat is in de Enschedese binnenstad geen overbodige luxe. Tot afgelopen maandag had ik echter nog geen idee van de significantie van deze boom. Toen hoorde ik namelijk van de Boom van het jaarverkiezing. De Braakboom was helaas niet genomineerd voor deze stammenstrijd, maar ik doe graag alsof dat wel de boom is die ze bedoelen.

Er zijn verder wat keurige boompjes genomineerd, met haast ontroerende verhalen. Logischerwijs geldt dat ook voor de Braakboom en de Klokkenplasplataan. Het verhaal van deze boom is het verhaal van Enschede. De plataan kan goed tegen verontreiniging, wat vroeger in de binnenstad erg nodig was door de industrielucht – en nu door de zure bodem. Helaas wordt de plataan bedreigd door een platanische ziekte, die verder ‘zeer zeldzaam’ voorkomt in Nederland. Hebben wij weer.

Des te meer reden om hem wat extra bekendheid te geven door een klinkende overwinning in de bomenverkiezing. Afgelopen maandag stonden ‘we’ nog tweede, met zeshonderd stemmen achterstand op Leiden. Ondertussen is onze boom afgedaald naar een onwaardige vierde plaats, zelfs ingehaald door Drenthe. Gelukkig hebben we in Enschede iets wat ze in Leiden niet hebben, en in Drenthe al helemaal niet: studenten met programmeerskills. Volgens het officiële wedstrijdreglement mag ik niet impliceren een chatbot te coderen die tot vermoeden van manipulatie leidt. Dat doe ik dus ook niet… Maar stemmen kan tot en met 17 oktober!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.