Bouwkeetbronchitis

| Jenna Zaagsma

Jenna Zaagsma (22) is masterstudent educatie in de bètawetenschappen en biomedische technologie. Twee dagen in de week staat ze voor de klas als leraar natuurkunde, in haar vrije tijd is ze te vinden bij studentenscouting Radix en vechtsportvereniging Arashi. Ze schrijft over haar belevenissen en wat haar bezighoudt op en rondom de campus.

Photo by: RIKKERT HARINK

Zo’n 1100 tot 1200 studenten die wonen op de campus gaan de komende vierenenhalf jaar in isolatie. Voor iedereen met nare herinneringen aan dat woord: wees gerust. Hoewel het collegejaar alweer enkele weken geleden begon met een collectief kuchje, is ook dit jaar de klassieke Kick-In-tyfus nog niet uitgegroeid tot een nieuwe covid-variant.

Nee, de reden dat bewoners van Calslaan tot Witbreuksweg in isolatie gaan, is letterlijk het woord isolatie. 24 wooncomplexen worden van 2024 tot 2030 gerenoveerd om deze toekomstbestendiger en duurzamer te maken. De woningen gaan van het gas af, krijgen een dikkere isolatielaag en gloednieuwe badkamers en keukens. Een verbouwing zo ingrijpend dat een campuswoning drie tot zes maanden onbewoonbaar is. Of, in de politiekere verwoording, dat de renovatie ‘ingrijpt op de persoonlijke levenssfeer van bewoners’.

Begin september verhuisden de eerste bewoners van Calslaan Oud naar de containerwoningen aan de Witbreuksweg. Dat belooft een grote verandering in de persoonlijke levenssfeer: van wonen met 12 medestudenten tussen ‘geleende’ verkeersborden naar een volledig gemeubileerde studio in je uppie. Gelukkig huurt woningstichting De Veste elke week een avond de woonkamer in de SkyBox af, zodat je toch nog wat tijd kan spenderen met je huisgenoten. Over semi-verplichte huisavonden gesproken.

Een goed begin, maar laten we eerlijk zijn: één avond per week een biertje met je huisgenoten, is echt niet te vergelijken met het gemiddelde campushuisleven. Een vriendin van mij vond het vooruitzicht van drie maanden in een container zelfs zo ontmoedigend dat ze haar stage precies in die periode heeft gepland. Lekker dicht bij haar ouders, waar in elk geval nog iemand vraagt hoe je dag was. En eerlijk? Ik zou hetzelfde hebben gedaan.

De term ‘ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer’ is in mijn ogen dan ook een prachtig eufemisme, ongetwijfeld bedacht door iemand die op vrijdagochtend nooit een domme film keek met een reparadler in de hand. Als De Veste niet beter het spontane contact tussen huisgenoten ondersteunt, is het wachten op containerwoningfeesten. Laten we maar duimen dat de dubbelzinnige isolatieplannen niet uitmonden tot een nieuwe variant van de Kick-In-tyfus: de bouwkeetbronchitis.

Twee studentcolumnisten

Jenna Zaagsma is de nieuwe studentcolumist van U-Today. Om de week schrijft ze over wat haar zoal bezighoudt op en rondom de campus, haar stage en studententijd. Elke vrijdag dus een verse studentencolumn, want ook Lars van de Zandschulp blijft om de week garant staan voor een verse bijdrage.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.