'Bescherm de democratie, werk samen met de defensie-industrie!'

| Hans Voordijk

Universitair hoofddocent Hans Voordijk las met verbazing de oproep van UT-student Jelle van Dijk en UT-alumnus Mark Akkerman om als UT geen samenwerkingen met de militaire industrie aan te gaan. Voordijk roept de UT juist op samen te werken met de defensie-industrie 'om de democratie te beschermen'.

Photo by: Rikkert Harink
Hans Voordijk.

Met stijgende verbazing las ik de oproep aan de UT van UT-student Jelle van Dijk en UT-alumnus Mark Akkerman om geen samenwerkingen met de militaire industrie aan te gaan. Terwijl een Russische Hitler aan de randen van Europa al meer dan 30 maanden een bloedige oorlog voert, viert in deze oproep een eenzijdig pacifisme hoogtij.

Om maar met de deur in huis te vallen: hoe verschrikkelijk ook, maar in bepaalde gevallen is een ‘rechtvaardige oorlog’ nodig om het kwaad te bestrijden en vrede en veiligheid te garanderen. Het klassieke voorbeeld is de overwinning op het nazisme door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Het actuele voorbeeld is de noodzaak om de Russische moordmachine van Poetin met militaire middelen te stoppen.

En inderdaad, niemand wil in een oorlog verzeild raken omdat deze onbeschrijflijk veel leed bij burgers en militairen veroorzaakt. Een dergelijke verschrikking moet daarom met alle mogelijke middelen voorkomen worden. De vraag is hoe? Het antwoord is sterk afhankelijk van hoe je de huidige positie van Europa evalueert.

Het is duidelijk dat dit continent de afgelopen 35 jaar in slaap is gesukkeld. Of zoals Jaap de Hoop Scheffer het op zijn manier heeft gezegd: “Na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de ineenstorting van de Sovjet Unie in 1991 heeft Europa een klapstoeltje gepakt met een glaasje wijn erbij, en is gaan toekijken hoe Amerika onze veiligheid garandeerde, Rusland ons van goedkope energie voorzag en China onze spullen maakte.” Deze verantwoordelijkheidsvakantie is voorbij. De bloedige Russische agressie is niet een lokaal conflict maar ook een bedreiging van de Europese veiligheid en met Trump in het Witte Huis is deze veiligheid niet meer standaard gegarandeerd.

Het is om deze redenen een maatschappelijke top prioriteit om de dijken tegen het kwaad zo snel mogelijk op te hogen. Ook van de UT wordt daarom gevraagd een bijdrage te leveren aan het behoud van onze unieke Europese waardengemeenschap met de nadruk op diversiteit, inclusiviteit, mensenrechten, democratie en bescherming van de gewetensvrijheid van burgers zoals Jelle van Dijk en Mark Akkerman.

Juist de UT kan als technische universiteit bijdragen aan het waarborgen en beschermen van genoemde waarden door de samenwerking met de defensie-industrie te initiëren en te intensiveren. Dus ook voor de UT geldt de maatschappelijke opdracht: Bescherm de democratie, werk samen met de defensie-industrie!

Hans Voordijk, universitair hoofddocent en programmamanager van het Joint Innovation Center TNO-UT.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.