Opinion

Mooi op papier

Op 18 november vorig jaar publiceerde UT Nieuws dat ‘de UT aan alle standaarden van de instellingstoets voldoet en “in control” is’, aldus de auditcommissie. In eerste instantie vond ik het goed nieuws: zakken voor die toets had een flink aantal studenten een waardeloos papiertje kunnen bezorgen. Daarbovenop zou de UT met een gebrandmerkt imago zitten zoals Inholland en Ibn Ghaldoun, twee instellingen die hun zaakjes op verschillende gebieden niet op orde hadden.

Opinion

Dinsdag is dilemmadag

Dinsdag is dilemmadag! Althans, dat is zo op Facebook. Hoewel onrealistisch en al een beetje oud, vind ik ze stiekem nog steeds leuk. Want als je ‘óf doodsbang bent voor prullenbakken, óf altijd natte sokken hebt’, wat kies je dan?

Opinion

TOM-moe? Tom-zat!

Wiskundedocent Dick Meijer stelt zich opnieuw verkiesbaar voor de Universiteitsraad, omdat hij de 'TOM-uitwassen wil indammen'. Hij roept studenten en docenten op de verantwoordelijkheid voor didactiek en inhoud terug bij de opleidingen te brengen.

Opinion

Mijn ontmoetingsplek

Larissa Nijholt gaat graag naar de supermarkt met haar huisgenoten. Want daar is de koffie gratis en mag je gehaktballetjes proeven. Ondertussen is het ook een komen en gaan van bekenden. Gezellig dus.

Opinion

De tweewieler en het ongerief

Ik kocht twee jaar geleden een simpele, doch stevige fiets. Alles wat een student nodig heeft op zo’n stuk ijzer was aanwezig. Helaas lijkt er de laatste tijd iets mis te gaan tussen mijn fiets en mij.

Opinion

Mijn innerlijke SOG-competitie

Het is weer zover, de tentamenweken zijn begonnen. En daarmee is voor mij ook weer de innerlijke SOG-competitie (Studie Ontwijkend Gedrag) van start gegaan. Zodra ik begin met studeren, krijg ik de drang alles te doen behalve wat ik eigenlijk zou moeten doen, studeren.

Opinion

De wiskundeleerlijn is dood, leve de wiskunde

Na twee kwartielen wiskundeleerlijn in het TOM-model maakt wiskundedocent Dick Meijer de balans op. 'De wiskundeleerlijn is niet efficiënt, niet effectief, niet flexibel, niet tijdig, niet aantrekkelijk en heeft niet de juiste inhoud noch het juiste niveau voor de deelnemende opleidingen,' vindt hij.

Opinion

Een kroeg naar mijn hart

Docent Peter de Vries zoekt - terugdenkend aan de Zwartepietendiscussie - naar verklaringen waarom reageerders op internetfora en Facebookpagina's de rem eraf gooien. 'Hoe het ook zij, er valt niet aan te ontkomen', vreest hij. De Vries was dan ook aangenaam verrast dat op het UT Nieuws-artikel 'Christelijke studenten willen geen opgedrongen porno' in keurige volzinnen en met onderbouwingen werd gereageerd.

Opinion

Cursus tijdmanagement voor makers The Hobbit

Dennis van der Veen, student technische wiskunde, neemt voor UT Nieuws nieuwe films, games en dvd’s onder de loep. Deze keer recenseert hij de film The Hobbit: the desolation of Smaug. ‘Een cursus tijdmanagement zou de makers niet misstaan.’

Opinion

'Managerstaal Van der Chijs creëert afstand'

Voormalig docent aan de UT-faculteit TNW Hans Bosch woont nog op de campus, maar heeft sinds zijn pensioen naar eigen zeggen meer ruimte om kritische kanttekeningen te plaatsen. Dat doet hij graag, nu CvB-voorzitter Van der Chijs in het decembernummer van UT Nieuws naar zijn mening een aantal opmerkelijke uitspraken doet. 'Zijn managerstaal creëert afstand,' vindt Bosch.

Opinion

Besnijdenis

Als het puur over wetenschap zou gaan, dan was het een gemakkelijke beslissing geweest. Nee, je moet een jongen niet besnijden als daar geen medische noodzaak toe is. De voorhuid is een nuttig stukje vel, dat beter gewoon op zijn plek blijft. Daar beschermt het de uiterst gevoelige eikel tegen schurende zaken als luiers en onderbroeken, en zorgt ervoor dat de man in kwestie goed kan blijven plassen en vrijen. Zonder voorhuid krijgt tot twintig procent van de mannen een dichtgeslibde plasbuis en heeft elf procent moeite met klaarkomen. Bovendien loopt besnijden soms helemaal verkeerd af. Naar schatting overlijden in de Verenigde Staten elk jaar honderd kinderen aan dit ritueel. De Nederlandse artsenfederatie KNMG raadt het zomaar-besnijden van jongetjes dan ook af.

Opinion

Wereld van begrip te winnen

Mens en technologie zijn de spreekwoordelijke zijden van dezelfde medaille, constateert Peter de Vries, universitair docent van de vakgroep Conflict, Risico en Veiligheid. Hij heeft zowel een technische als sociaal-wetenschappelijke achtergrond. De bèta's en de gedragswetenschappers van de UT kunnen veel aan elkaar hebben, schrijft hij in onderstaand opinieverhaal dat werd gepubliceerd in UT Nieuws Magazine.

Read more articles