Opinion

The four-hour educationweek

Vorige maand las u in deze column hoe u als student diverse wedstrijden kon winnen in vier gemakkelijke stappen. Nu zou het natuurlijk oneerlijk zijn om alleen studenten een voordeeltje te gunnen. Docenten verdienen ook iets. Stelt u zich voor, u heeft weer een kwartiel lang onvoorbereid de slides van vorig jaar doorgelezen en dan gaat er een collega met de onderwijsprijs vandoor, door studenten aangemoedigd met termen als ‘actueel’, ‘goede communicatie’, ‘inhoudelijk sterk’ en ‘enthousiast’. Tijd om die tijdsbesteding aan onderwijs eens goed terug te dringen, dan kunt u dat artikel voor die conferentie op Hawaii nog afmaken.

Opinion

'GOGBOT in strijd met de goede zeden? Dat is overdreven!'

GOGBOT zet kunst midden in de samenleving, letterlijk. Controversiële thema's zoals sex & technology horen daarbij. Juist door het debat aan te gaan, en bezoekers te confronteren, worden belangrijke zaken als de (over?)seksualisering van de samenleving op de kaart gezet.

Opinion

Alweer een winnaar

Als student doe ik regelmatig mee aan competities voor vakken en evenementen als Create Tomorrow waarin het oplossen van een case centraal staat. De opdracht is vaak om in beperkte tijd tot een idee, een praatje en een plaatje te komen. Zoals bij iedere opdracht loont het vooral om even na te denken wat de jury zou willen zien om de maximale punten te krijgen. Dat blijkt niet lastig te zijn en met de onderstaande checklist wordt winnen dan ook een eitje.

Opinion

De Fleurige Tom Top Tien

Wiskundedocent Dick Meijer schreef een stukje over TOM: 'De Treurige TOM Top Tien'. Informaticadocent Maurice van Keulen is juist overwegend positief over TOM. Hij is modulecoördinator van 'Parels der Informatica', de eerste module van Technische Informatica (TI). Natuurlijk waren er aanloopproblemen, maar de ervaringen zijn tot nu toe grotendeels positief. Als tegenwicht voor het stuk van Dick, zijn 'fleurige TOM Top Tien'.

Opinion

Treurige TOM Top Tien

De eerstejaars sluiten hun eerste module vandaag af in de Grolsch Veste met een conferentie. Wiskundedocent Dick Meijer heeft geen tijd om daar bij te zijn. Hij zet een paar kritische punten over TOM op een rij.

Opinion

Medezeggenschap

Marc Hulsebosch is student Business Information Technology en heeft in de eerste helft van 2013 in de Universiteitsraad gezeten. Vanaf oktober 2013 heeft hij een column in UT Nieuws Magazine.

Opinion

De beleving van een avontuur

Dennis van der Veen, student technische wiskunde, neemt voor UT Nieuws nieuwe films, games en dvd’s onder de loep. Deze keer recenseert hij de computergame Wolf Among Us. ‘Het verhaal steekt prima in elkaar, al komt het wat langzaam op gang.’

Opinion

Nieuwe Vacature

Beer Sijpesteijn en Wessel Reijers, beiden student philosophy of science, technology and society, geven wat suggesties voor nieuwe functies op de UT. Ze reageren daarmee op de ingezonden brief van MESA+-hoogleraren.

Opinion

Open sollicitatie

Hoogleraren reageren met verbazing op een UT-vacature. In de vacature wordt gevraagd om een ‘medewerker strategisch personeelsbeleid / personele control’. De UT-hoogleraren hebben daar wel oren naar...

Opinion

Participatiesamenleving

Ik had bijna medelijden met koning Willem-Alexander, afgelopen Prinsjesdag. Het is immers niet niks om in je allereerste troonrede de verzorgingsstaat te moeten doodverklaren. Vanaf nu hebben we een ‘participatiesamenleving’ waarin ‘van iedereen die dat kan, wordt gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen'.

Opinion

More teaching, less learning

Stefan Witkamp uit zijn zorgen over een aantal zeer kwalijke ontwikkelingen: het verval van activisme en flexibiliteit, het ophokken van studenten en het aspireren van de middelmaat.

Opinion

'H-index: deskundigheid gereduceerd tot een getal'

De laatste week berichtte UT Nieuws twee keer over universiteitsrankings: die zijn niet te begrijpen zonder de methodologie door te nemen en leiden met enige regelmaat tot verkeerde conclusies. Jurriaan Huskens, hoogleraar bij onderzoeksinstituut MESA+ en faculteit TNW, stoort zich vooral aan de h-index en het gebruik daarvan. Hij waarschuwt: 'O wee als het in handen van bestuurders valt. Dan heeft het de potentie van een moordwapen!'

Read more articles