Opinion

UT gaat goed

'Twee jaar geleden veranderde het UT Nieuws van een wekelijkse krant in een maandelijks magazine. Daarbij kreeg ik de kans om elke editie een column te schrijven en sindsdien heb ik zo’n twintig keer mijn hart kunnen luchten in 350 tot 500 woorden. Dit is de laatste keer.

Opinion

Een tweede kans

'Ze ging ’s nachts naar het lab van het LUMC, om daar met bloedmonsters van reumapatiënten te knoeien. Haar onderzoek leek te gaan falen, en zo hoopte ze alsnog een positief resultaat voor haar studie te garanderen. Collega’s vertrouwden het niet, en ze werd gesnapt. Zelf wijst de wetenschapper erop dat de academische prestatiedruk zwaar op haar woog, zeker in combinatie met lesgeven en zorgen voor patiënten in het Leidse ziekenhuis.

Opinion

UT-student heeft alle ruimte

Rector magnificus Ed Brinksma kreeg gisteren de wind van voren van UT-student Bart Elferdink. Brinksma zou zich tijdens de opening van het academisch jaar hebben verscholen en 'een kostenreducerende maatregel vermommen met onderwijskundige motieven'. TOM maakt van studenten automatisch volgestouwde 'plofstudenten', was zijn stelling. Vandaag reageert Ed Brinksma. TOM leidt volgens hem juist tot 'less teaching, more learning'.

Opinion

Wij zijn de generatie plofstudenten

, vraagt zich af hoe het Twents Onderwijsmodel leidt tot 'een instituut dat studenten zelf leert leren'. Hij vindt dat de UT en rector Ed Brinksma zich niet moeten verschuilen achter onderwijskundige retoriek. 'Ooit werd er verteld dat je op de UT geen nummer bent, maar wij plofstudenten weten beter.'

Opinion

Verhalenvertellers

Debatteren over de ethiek van het vak. Supergezellig. Maar gezelligheid kan ook op andere manier bereikt worden. Waarom zou je dan überhaupt zo'n conferentie organiseren, vraagt Asha ten Broeke zich hardop af.

Opinion

Leren communiceren

'De meeste mensen zijn redelijk. Dat betekent onder meer dat de meeste mensen er begrip voor kunnen opbrengen als er iets besloten wordt waar ze het niet mee eens zijn, maar dat wel degelijk beredeneerd is. Een voorbeeld waar dit helemaal misgaat is het afschaffen van koffie bij de tentamens.

Opinion

Column: Tweetgenie

'Ik ben een vrouw van 35 jaar oud. Althans, volgens TweetGenie, een website van onder meer UT-promovenda Dong Nguyen. Aan de hand van mijn persoonlijke getwitter en een analyse van de berichten van drieduizend anderen raadde een computerprogramma mijn leeftijd en geslacht. Dat het genie me wat ouder voorstelt dan ik eigenlijk ben, vind ik te vergeven. Dat zal vast aan m’n gepraat over mijn dochters liggen. Aangezien ik mijn eerste kind kreeg op de volstrekt atypische leeftijd van 24 jaar, snap ik de verwarring.

Opinion

Een nieuw hoofdstuk

'Niels Bohr zei altijd al: voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Minstens zo moeilijk is het om het heden op waarde te schatten. Toch wil ik een poging wagen. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat als in 2061 ter ere van ons honderdjarig bestaan er een nieuwe geschiedenis van de UT uitkomt, het heden op de laatste pagina van een hoofdstuk (Fliermans Fluxus geheten?) beschreven wordt. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk en vele indicatoren wijzen er al op.

Opinion

Mag een wetenschapper bidden voor het eten?

Wiendelt Steenbergen, hoogleraar Biomedical Photonic Imaging, reageert op de column 'Het wonderbeen' van Asha ten Broeke in het mei-nummer van UT-Nieuws.

Opinion

Als ik later groot ben

Tijdens mijn bachelor heb ik geprobeerd de vraag af te houden, maar tijdens je master zal je er toch aan moeten: Wat wil ik doen na mijn studie?

Opinion

Het wonderbeen

Hij had het zelf gezien, hoe God het te korte been had laten aangroeien. ‘God is niet afhankelijk van het natuurlijke’, verklaarde de Maastrichtse onderzoeker Onno van Schayck in het EO-programma ‘Zin in wetenschap’. Hij vertelde erbij dat dit wonder onomstotelijk, honderd procent zeker, was aangetoond met behulp van röntgenfoto's.

Opinion

'Afbraak theater bijzonder pijnlijk'

Open brief van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters (VNO) aan het college van bestuur:   Geacht College,   Gaarne vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Read more articles