Een vleugelslag van een vlinder in Brazilië kan een tornado teweeg brengen in Texas, zo zei wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz in 1961. Dit is het butterfly effect – dat de UT als thema nam voor de opening van het academisch jaar. Daarmee bedoelt de universiteit niet de verwoestende kracht van de tornado, maar dat kleine Twentse ontdekkingen grote gevolgen hebben.
Als ‘ultimate people-first university’ zou de UT soms meer rekening moeten houden met die gevolgen. Deze week waren er een paar van die vlinderslagen met menselijke consequenties. Bijvoorbeeld het voornemen om de voorjaarsvakantie te verplaatsen. Uraadslid Dick Meijer ziet dat helemaal niet zitten, schrijft hij in een opinieartikel die bijval krijgt op Facebook en Twitter. Net als de HR-afdeling trouwens, die erop wijst dat de krokus samenvalt met de vakantie van kinderen van UT’ers. Even ertussenuit met het gezin, dat gaat niet meer gebeuren.
Een goede balans in werk en privé is natuurlijk onmisbaar voor gezonde en vitale medewerkers. Het verplaatsen van de voorjaarsvakantie draagt daar niet aan bij. En dat in een tijd dat er al zoveel te doen is over te hoge werkdruk in het hoger onderwijs. Die last ligt niet alleen bij docenten en onderzoekers, maar ook bij studenten. Het activisme staat al jaren onder druk en deze week werd duidelijke dat het eind van de Sportkoepel nabij is, omdat studenten niet warmlopen voor het bestuur.
Een ander voorbeeld waarbij de mens niet voorop staat, is de rechtszaak die de UT aanspande tegen een ondernemer die in de schuldhulpverlening terecht kwam. Hij had twintig mille geleend via de zogenaamde TOP-regeling. Die glans gaat er vanaf als de ondernemer in de problemen komt. De UT zei mee te werken aan schuldsanering, maar liet hem onder druk een papiertje tekenen: die twintig mille betaalt u nog terug. De rechter in Almelo maakte gehakt van deze werkwijze.
De TOP-regeling is een charmant instrument om innovatieve ondernemers op weg te helpen. Maar er zit een keerzijde aan de universiteit die zich de rol van bankier aanneemt, zeker als ze zich vervolgens als een incassobureau ontpopt. Dat is een wereld waar de universiteit zich niet zou moeten begeven. Een ultimate people-first university , dat ben je in woorden én daden.
Het probleem van de werkdruk in het hoger onderwijs, en zeker op de campus, verdient een serieuze aanpak die verder gaat dan papieren plannen. Als er een mogelijkheid is om de voorjaarsvakantie te behouden, dan doet de UT er goed aan daarvoor te kiezen. En een berooide ondernemer zou de universiteit niet vier jaar achter de broek moeten zitten om twee bruto maandsalarissen in de hoogste UFO-schalen te achterhalen.