Het was een roerige week op de campus. Of beter: het zijn roerige tijden. En dat merken we bij U-Today aan ‘de cijfers’. Ons artikel over de reorganisatie bij TNW zat binnen een half uur tijd na publicatie op meer 1000 views. Ruim 12 uur later waren dat er bijna 9000.
‘Slecht voor het land, goed voor de krant’, schreef mijn collega-hoofdredacteur Wieneke Gunneweg van Erasmus Magazine al eens eerder over dit cliché in de journalistiek. Wat we daarmee niet bedoelen is dat journalisten genieten van andermans ellende. Wat we daarmee wel bedoelen: slecht nieuws ‘scoort’ beter dan goed nieuws. En juist in slechte tijden is er behoefte aan een onafhankelijke nieuwsbron die de mensen van betrouwbare informatie voorziet. Dat laatste zien we bij U-Today als een belangrijke kerntaak, hoe treurig en triest het nieuws soms ook is.
Gevoeligheden
Betrouwbare informatie vraagt om zorgvuldigheid. Dat is ook de reden dat we besloten om niet afgelopen maandag te publiceren over de reorganisatie bij TNW, hoewel wij al wél over de samenvatting van het reorganisatieplan beschikten. Daar zaten voor ons nog wat onduidelijkheden in, waarvoor meer navraag noodzakelijk was. Nog belangrijker was dat er ook een embargo gold: pas publiceren nadat de gesprekken met medewerkers gevoerd waren. Gezien de gevoeligheden kon U-Today niet anders dan dit embargo respecteren.
De Twentsche Courant Tubantia had dat embargo niet en dus publiceerde de krant maandagavond al. Dat er onherroepelijk ontslagen zouden gaan vallen, was al langer bekend. Dat het er tientallen zouden zijn, had iedereen aan z’n water kunnen aanvoelen gezien de bezuinigingsopgave bij TNW van 7 miljoen euro. Ondertussen bereikte ons de vraag of we niet moesten posten bij Carré (nee natuurlijk gaan we geen huilende medewerkers bevragen) en wanneer we dan wel gingen publiceren (na het laatste medewerkersgesprek). Iets na 16.00 uur ging het nieuws uiteindelijk de lucht in; inclusief het benoemen van de getroffenen vakgroepen en het exacte aantal ontslagen.
Ellendig nieuws
Eerlijk? Het raakt ons ook; dit ellendige nieuws. Bezuinigingen gaan altijd gepaard met pijn en verdriet. En achter de getallen gaan verhalen schuil van gewone UT’ers, die straks geen baan meer hebben. Die verhalen wil U-Today ook vertellen, zodat de cijfers een gezicht krijgen. Niet omdat wij daar mee ‘scoren’, maar omdat het de waarde van betrouwbare, onafhankelijke universiteitsjournalistiek in slechte tijden laat zien.