Ontslag voor 46 medewerkers TNW, acht vakgroepen verdwijnen

| Rense Kuipers

In totaal worden 63 TNW-medewerkers rechtstreeks door de reorganisatie geraakt, van wie 46 met ontslag worden bedreigd. Acht vakgroepen worden volledig opgeheven, terwijl opleidingen in stand gehouden worden. Dit staat in een samenvatting van het reorganisatieplan.

Photo by: Tim Rijnhout

Het TNW-faculteitsbestuur hield maandag en dinsdag gesprekken met de direct getroffen medewerkers. Uit het totale personeelsbestand van 947 medewerkers bij de faculteit, hangt bij 46 mensen ontslag boven hun hoofd.

Volledige vakgroepen en -gebieden die niet meer aansluiten op het aangescherpte profiel van de faculteit verdwijnen. Dat geldt ook als ze de afgelopen vijf jaar te weinig externe financiering binnenhaalden, of als ze niet of nauwelijks betrokken zijn bij het verzorgen van onderwijs. Uitzonderingen maakt de faculteit wel, mits een vakgroep of expertise als ‘bijzonder waardevol’ wordt gezien, of als de onderwijstaken niet op korte termijn vervangen kunnen worden.

Acht vakgroepen opgeheven

Acht vakgroepen worden opgeheven. Het gaat om Magnetic Detection & Imaging, Health Technology Implementation, Biomolecular Nanotechnology, Optical Sciences, Bioelectric signaling and engineering, Bioelectronics, Nanobiophysics en Complex Photonic Systems. Niet duidelijk is of vooral wetenschappelijk of ondersteunend personeel ontslagen wordt, alleen dat het opheffen van onderzoeksgroepen en -expertises niet alleen wetenschappelijk personeel, maar ook technici, ondersteunend personeel, promovendi en postdocs treft.

Geen streep door opleidingen

De faculteit schrapt geen bachelor- of masteropleidingen. Maar het is niet dat de curricula geen impact voelen van de reorganisatie. Het wegbezuinigen van vakgroepen heeft onherroepelijk effect op het onderwijs, zoals in het aanbod van minoren en masterspecialisaties.

Sowieso voelt de gehele faculteit TNW de gevolgen, ook als ze niet direct door de reorganisatie worden getroffen. Zo’n 5 procent van het personeelsbestand van de faculteit verdwijnt door deze beslissing. Het wegvallen van die collega’s heeft directe gevolgen voor de taken en werkbelasting van de TNW-medewerkers die blijven.

7 miljoen euro besparen

Om vanaf 2026 een sluitende begroting te kunnen krijgen, moet TNW jaarlijks 7 miljoen euro bezuinigen. Deze reorganisatie moet zorgen voor een kostenbesparing van grofweg 6,2 miljoen euro, zo wordt berekend.

De laatste jaren kampt de faculteit met financiële moeilijkheden. Afgelopen september zag het faculteitsbestuur zich genoodzaakt om een reorganisatie af te kondigen. De afgelopen drie jaar gaf de faculteitsraad een negatief advies op de begroting. Volgens de laatst beschikbare managementrapportage koerste TNW vorig jaar af op een tekort van 6,4 miljoen euro.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.