De mail is gestuurd door decaan Jennifer Herek en portefeuillehouder bedrijfsvoering Jan-Willem Timmerman. ‘Als faculteit hebben we voor het vierde jaar op rij te maken met een begrotingstekort. Ook voor de komende jaren worden we geconfronteerd met een structureel tekort van meer dan 8 miljoen euro (tien procent van onze eerste geldstroom) en de taak om dit te herstellen. Helaas is dit niet mogelijk zonder een formele reorganisatie’, schrijft het duo, zonder aan te geven hoe die reorganisatie er exact uit gaat zien.
‘Medewerking blijft cruciaal’
Herek en Timmerman zeggen dat de beslissing om te reorganiseren geen makkelijke was om te nemen. ‘We vinden het verschrikkelijk om dit te moeten doen, maar realiseren ons na breed overleg dat er geen alternatief is.’ De komende weken volgt meer informatie en criteria die gebruikt zullen worden om keuzes te maken. ‘Jullie medewerking met betrekking tot de kostenbesparende maatregelen van zowel de faculteit als de UT blijft cruciaal, zodat we de omvang van de reorganisatie kunnen minimaliseren.’
Rode cijfers
Als een totale verrassing komt het bericht vanuit de TNW-faculteit niet. Tijdens de ingelaste universiteitsraadsvergadering van 10 juli werd door het college van bestuur een somber beeld geschetst voor de toekomst. Daarbij werden drie scenario’s gedeeld. Aangezien het gunstigste scenario inmiddels het minst realistische scenario is – de minister liet al weten dat de bezuinigingen in het hoger onderwijs doorgaan – ontkomt de UT bijna niet meer aan hard ingrijpen, middels reorganisaties.
De TNW-faculteit neemt daar nu een voorschot op. In juni werd al bekend dat de faculteit voor een aanzienlijk deel debet is aan de rode cijfers die de UT dit jaar opnieuw verwacht te schrijven. De faculteit TNW begrootte voor 2024 een tekort van 2,2 miljoen euro, maar stevende op dat moment af op een tekort van bijna 7 miljoen euro, zo bleek uit de cijfers uit de eerste managementrapportage dit jaar.