In het leenstelselakkoord is op aandringen van D66 afgesproken dat ze medezeggenschapsraden van universiteiten en hogescholen het ‘instemmingrecht op de hoofdlijnen van de begroting’ terugkrijgen. Dat budgetrecht was in 1997 uit de wet gehaald.
Anders dan bij de universiteiten wisten de meeste hbo-raden hun budgetrecht te behouden. Vicevoorzitter Marja Kamsma van Avans Hogeschool kent daardoor de situaties die kunnen ontstaan als de medezeggenschapsraad de begroting afkeurt.
‘Afkeuring van een begroting leidt tot een impasse,’ vertelt ze. ‘We hebben als hogeschoolbestuur de salarissen een keer illegaal moeten uitbetalen. Maar als we nog een keer zo’n conflict hebben, doen we dat gewoon niet meer’, verzekert de strijdbare Kamsma. Ze denkt met weinig plezier aan het conflict terug.
'Onterechte angst'
Theo de Wit, voorzitter van de vereniging van raden in het hbo, zei niet te begrijpen waar de angst voor het instemmingsrecht vandaan komt. De ervaring in het hbo leert volgens hem dat leden van medezeggenschapsraden een begroting niet zomaar afkeuren. ‘Het zijn hoogopgeleide professionals die hun verantwoordelijkheid heus wel nemen.’ Maar als er niet naar hun argumenten geluisterd wordt is het instemmingsrecht volgens hem een goede stok achter de deur.
Dat vindt ook Lex Sietses, penningmeester van studentenvakbond LSVb. ‘In de meeste gevallen kom je er samen wel uit, maar als je na drie jaar praten nog steeds tegenover elkaar staat en een bestuur zegt: we doen dit toch, dan is het wel belangrijk dat je een begroting kunt afkeuren.’
De voorzitter van UT's U-raad, Herbert Wormeester, liet eerder weten wél blij te zijn dat 'zijn' universiteitsraad het instemmingsrecht op de begroting terugkrijgt.