De ATLAS-studenten kregen als opdracht om een ‘ding’ te ontwerpen, waardoor de campusgemeenschap meer zou gaan bewegen. Ze moesten hierbij niet alleen de mensen die al veel bewegen te motiveren, maar ook de minder actieven onder ons. Daaruit zijn drie producten ontstaan.
Op de tweede verdieping in de Noordhorst staat bij de koffieautomaat het project ‘Cycle for Coffee’, waarbij je hard moet fietsen voor een kop ‘goede’ koffie. In het DesignLab staat μJump, een soort Guitar Hero, maar dan moet je springen op muziek. Het atrium van Ravelijn biedt momenteel plek voor Blue Bike.
Fietsend een autootje besturen
Met Blue Bike kun je met zijn tweeën een radiografisch bestuurbare auto besturen door te fietsen. De auto moet je op deze manier over een parcours zien te navigeren. Er staan twee fietsen naast elkaar, met daarvoor een laptop waarop te zien is hoe hard je trapt.
Wanneer beide personen even hard trappen gaat de bestuurbare auto rechtdoor. Wanneer de persoon op de linkerfiets harder trapt maakt de auto een bocht naar rechts. Voor de rechterfiets geldt hetzelfde, maar dan andersom.
Ook een uitdaging voor de hersenen
‘Mensen vinden het er grappig uitzien en heel leuk om te doen, maar ze vinden vooral de samenwerking erg lastig’, zegt Eva de Wit, een ATLAS-student die meewerkt aan het achtkoppige project Blue Bike. Projectpartner Valerie Lapp vult haar aan: ‘Zonder dat het onze bedoeling was, is het naast een fysieke activiteit ook een goede oefening voor de hersenen. Zeker op het gebied van communicatie is het een uitdaging.’
‘Het is leuk om op deze manier een project uit te voeren, in plaats van bijvoorbeeld een verslag te schrijven’, zegt Eva. ‘Ook al is het nog maar een prototype, zijn we blij dat het goed werkt. Dat hadden we aan het begin van het project niet verwacht.’
Je kunt tot en met donderdag de producten testen door zelf te fietsen en te springen. Cycle for Coffee en μJump zullen op dezelfde locaties blijven. Blue Bike verhuist vanaf woensdag naar de Waaier.