De Uraad wilde weten welke gevolgen ontstaan voor het huidige personeel, in het bijzonder de administratieve organisatie. Rector Tom Veldkamp reageerde: 'Ik neem de leiding in dit proces, want ik voel me persoonlijk betrokken en verantwoordelijk voor ATLAS. Ik heb al gesprekken achter de rug met het personeel. Die met de studenten volgt nog. We denken na over een goede oplossing, maar het gaat enkele maanden kosten om tot een goed plan te komen. Voor de kleine vaste groep medewerkers gaan we op zoek naar een oplossing. Als die er is, delen we dat met betrokken partijen.’
Op 2 september kwam het nieuws naar buiten dat ATLAS vanaf september 2025 stopt. De Uraad wilde antwoord op hoe de procedure naar dat besluit verliep. 'Het voorgenomen besluit om te eindigen met ATLAS, werd voor de zomer al genomen. Het was op dat moment alleen nog niet duidelijk hoeveel nieuwe studenten instroomden', zegt Veldkamp. Het is nu bekend dat er 11 eerstejaars zich hebben aangemeld.
Administratieve organisatie
Er zijn nog veel vraagtekens over welk deel van de bestaande staf kan blijven in de periode dat het aantal studenten afneemt, vanwege afstuderen. De Uraad voorziet namelijk dat op een gegeven moment de studentenpopulatie bij ATLAS zo gekrompen is, dat het in stand houden van een eigen administratieve organisatie niet haalbaar is. Kan bijvoorbeeld een andere opleiding binnen de faculteit ITC (waar ATLAS onder valt, red.) een deel van de administratieve organisatie overnemen? Rector Veldkamp kon hierover niet veel kwijt en meldt dat daarover nog overleg moet plaatsvinden.
September 2029
De opleiding houdt niet per direct op te bestaan. Tot september 2029 hebben de ATLAS-studenten de tijd om hun studie af te ronden. Het lage aantal studenteninschrijvingen en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan, waren eerder al een punt van kritiek. ‘Volgend jaar loopt de studie nog zoals normaal. Het aantal aanmeldingen is teleurstellend, maar met de kwaliteit is niets mis’, zei Veldkamp daarover.