Zorgen over instroom ATLAS

| Rik Visschedijk

Na vier jaar ATLAS blijft de instroom in het University College Twente ver achter bij de oorspronkelijke verwachtingen uit 2011, zo schrijft het College van Bestuur in een evaluatie. Dat baart het CvB zorgen; een vernieuwde business case moet zorgen dat de opleiding in 2025 uit de rode cijfers is.

Dat blijkt uit een evaluatie die het CvB aan de Universiteitsraad heeft verzonden en woensdag op de agenda staat. ATLAS ging in 2013 van start met 28 studenten en dit jaar zijn dat er 51. Daarmee voldoet de kleinschalige excellentie-opleiding niet aan de instroomverwachtingen. In de nieuwe business case is een naar beneden bijgestelde instroom van jaarlijks zo’n 70 tot 85 studenten opgenomen. De UT is gecommitteerd aan het University College; de opleiding krijgt tot 2025 uitstel voor het bijdragen aan de centrale overhead, maar ligt tot die tijd onder de financiële loep van het bestuur.

Evaluatie

De afgelopen maanden vond een evaluatie van ATLAS plaats, nadat de opleiding vorig jaar de opdracht kreeg om een nieuwe business case te schrijven. De opdracht voor dat nieuwe bedrijfsmodel: meer reële instroom-, doorstroom- en uitstroomprognoses opnemen en de inhoudelijke doelstellingen opnieuw formuleren. ATLAS heeft daarnaast een aantal nieuwe uitdagingen meegekregen op het gebied van bijvoorbeeld werving en internationalisering.

ATLAS-decaan Jennifer Herek vindt de vraag naar een nieuwe business case logisch. ‘We hebben hier vier jaar geleden iets nieuws neergezet, geen ander Nederlands University College maakt de verbinding tussen gamma en bèta zoals hier. Dat heeft tijd nodig en gaandeweg evalueren en bijsturen is dus vanzelfsprekend.’ Ze geeft aan dat de opleiding niet meer investering zal vergen dan eerder toegezegd. ‘Onze opleiding is uitzonderlijk omdat we docenten ‘inhuren’ van andere faculteiten en onze eigen toelating, roostering en administratie grotendeels verzorgen. Dat maakt het lastig om exact te begroten. Maar ik heb alle vertrouwen dat we ons budget sluitend zullen maken.’

Strategie

Het CvB schrijft dat ATLAS strategische waarde heeft voor de profilering van de UT en dat ze bereid is om langjarig te investeren. De opleiding krijgt daarom jaarlijks een bijdrage van een half miljoen euro. Er wordt nu uitgaan van een tekort oplopend tot 3,1 miljoen euro tot 2025. Woordvoerder Bertyl Lankhaar laat weten dat een bedrag van 2,1 miljoen euro wordt veroorzaakt door het systeem van rijksbekostiging, waarbij een opleiding betaald krijgt voor de studentenaantallen van twee jaar geleden. Het andere deel van het tekort zit in het ontwikkelen van specifieke dienstverlening, zoals planning, toetsing en verplichte huisvesting op de campus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.