Zo’n tweehonderd toeschouwers zorgden voor een bijna bomvolle en daarmee ook snikhete collegezaal Horst C101. Daar kregen ze minicolleges voorgeschoteld van de drie finalisten. Vervolgens bepaalde de jury, de commissie en de aanwezigen in de zaal wie de winnaar werd. Uiteindelijk trok Roos aan het langste eind.
Fiets en radiogolven
De finale ging niet zonder slag of stoot. De drie finalisten trokken alle registers open om het publiek te boeien. Hoogleraar Integrated Circuit Design, Bram Nauta, mocht het spits afbijten en beoogde draadloze communicatie simpel uit te leggen. Hij had zijn fiets meegenomen, zette die op de kop en plakte een plakbandje op het voorwiel. Vervolgens gaf hij een draai aan het wiel. Hij illustreerde dat je een radiofrequentie nauwkeurig kunt bepalen door het moment vast te leggen dat het plakbandje een bepaald punt passeert.
Thuiswedstrijd
Daarna was het de beurt aan Roos, die als docent civiele techniek een ‘thuiswedstrijd speelde’ in de Horst. Met een gelikte presentatie met veel animaties gaf hij college over de getijden in de Noordzee en wat je daar vanuit het perspectief van een civiel ingenieur mee kunt. Want getijden hebben effect op de zeebodem, vertelde Roos, en dat heeft zijn invloed op pijpleidingen, scheepsnavigatie, windmolenparken en overstromingen.
Raadsel
Marco van Bommel (psychologie) gooide het over een heel andere boeg. Hij begon met een raadsel (een variant op ‘I can’t operate on this boy; he is my son’) en vertelde vervolgens over onze vooroordelen en wat voor een effect die hebben in het rechterlijk systeem. Met de film 12 Angry Men als voorbeeld, beschreef hij hoe mensen die deel uitmaken van een jury zich vaak conformeren aan het groepsgevoel.
Vanwege het mooie weer maakte de organiserende commissie de winnaar buiten, achter de Horst, bekend. Pieter Roos gaat naar huis met een oorkonde én een geldbedrag van 2500 euro.