Dat de UT afstevende op een miljoenentekort in 2023 was te verwachten. Een tekort van 15 miljoen was begroot; afgelopen december was de inschatting nog dat het tekort richting 8,7 miljoen euro zou gaan vanwege enkele financiële meevallers. Het daadwerkelijke resultaat komt nu volgens de jaarrekening uit op minus 10,8 miljoen euro.
Rode cijfers
Hoe dat tekort tot stand kwam: met name de faculteiten schreven vorig jaar rode cijfers, meer dan het dubbele ten opzichte van de begroting: bijna 22 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de ondersteunende diensten een minder fors tekort schreven en de gelieerde ondernemingen en deelnemingen van de universiteit zorgden voor een plusje van 2,2 miljoen euro. Maar bovenal: op centraal niveau noteert de UT een forse plus van bijna 14 miljoen euro.
Onderliggend aan de financiële resultaten zijn – zo staat in het jaarverslag – onder andere hogere loonkosten (8,3 miljoen euro hoger dan begroot), een lagere instroom (ongeveer 10 miljoen euro minder inkomsten), de aanschaf van nieuwe inventaris en apparatuur (6,5 miljoen euro meer kosten) en hogere reis- en verblijfskosten (2,8 miljoen euro meer). Aan de andere kant krijgt de UT iets meer inkomsten uit rente (+ 3,1 miljoen euro) en vallen de energiekosten 4 miljoen euro lager uit dan verwacht.
Maar met name die 14 miljoen euro voor de centrale UT-eenheid zorgt ervoor dat de UT uiteindelijk een minder fors tekort noteert dan begroot. Maar dat schetst eigenlijk een vertekend beeld. Als je kijkt naar het zogeheten genormaliseerde exploitatieresultaat van de UT - het effect van opbrengsten en uitgaven die geen deel uitmaken van de eigenlijke bedrijfsvoering – dan noteert de UT een tekort van 24,2 miljoen euro.
Incidentele meevallers verbloemen tekort
Het zijn vooral incidentele meevallers die het tekort van de UT verbloemen. Zo krijgt de universiteit bijna 11 miljoen euro terug van de Belastingdienst. Het gaat om het terugvorderen van BTW tussen de jaren 2016 en 2021. Daarnaast werd het oude ITC-pand aan de Hengelosestraat verkocht voor 6,4 miljoen euro aan het Rijksvastgoedbedrijf. Daar staan twee financiële tegenvallers tegenover: anderhalf miljoen euro extra gaat naar het vitaliteitspact – een voorziening die medewerkers richting hun pensioen in staat stelt minder te werken. En de UT is 3,8 miljoen euro meer dan verwacht kwijt aan ‘verlofkapitalisatie’, oftewel de reservering voor uitbetaling van niet opgenomen verlofuren aan medewerkers die de UT verlaten.
2024: forser tekort verwacht
De UT wil dit kalenderjaar uitkomen op een tekort van maximaal 7,5 miljoen euro. Uit de meest recente managementrapportage bleek dat de UT lijkt af te koersen op een tekort van pak ‘m beet 14 miljoen euro. Hierin zijn loonsverhogingen vanwege de nieuwe cao nog niet verwerkt. Aangezien loonkosten verreweg de grootste kostenpost vertegenwoordigen kan dit een flink effect hebben.