De TNW-faculteit kondigde al een reorganisatie aan, ATLAS houdt op te bestaan en andere eenheden proberen hun financiële huishouding op orde te krijgen, waarin het tekort in de begroting voor 2025 maximaal één procent op de eerste geldstroom mag zijn. De Uraad liet weten dat met deze aanpak veel tijd verloren gaat. Tijd die er – ‘No time to waste’ – niet is. ‘Het CvB herhaalt telkens ‘we are in this together’ en daarom verwachten wij een meer proactieve en regisserende rol die het niveau van de individuele eenheid overstijgt, en niet wacht tot alle eenheden klaar zijn met het maken van hun plannen en begrotingen’, aldus Emile Dopheide (Campus Coalitie).
Taken programmamanager organisatiewijzigingen
Dan de aanstelling van de programmamanager organisatiewijzigingen: Karin Bax. De Uraad ziet de waarde van haar aanstelling, maar vindt dat de omvang, taken en verantwoordelijkheden van de rol beter gedefinieerd moeten worden. ‘Enerzijds wordt aangegeven dat de programmamanager moet zorgen voor de implementatie van de building blocks. Anderzijds wordt gezegd dat ze samen met het programmateam de bezuinigings- en organisatieveranderingsprocessen moet begeleiden. Die twee lijken van elkaar te verschillen en vereisen elk een andere aanpak’, meende Eline Marsman, ook Campus Coalitie.
‘Hoge transactiekosten’
De Uraad was daarnaast kritisch op de acute maatregelen: de streep door Studentjobs, een stop op externe inhuur, een vacaturestop en geen internationale reizen meer op de eerste geldstroom. ‘Ogenschijnlijk eenvoudig uit te voeren en ze leveren naar verwachting financiële winst op, maar in de praktijk zijn de transactiekosten hoog en de effecten op primaire processen ernstig en al voelbaar’, volgens de medezeggenschap.
Ook zag de Uraad – doelend op bijvoorbeeld de programmamanager – dat een stop op externe inhuur blijkbaar niet haalbaar is. ‘Het inhuren van extern personeel kan de geloofwaardigheid van zo’n maatregel ondermijnen.’ Ook is de gemeenschap volgens de raad benieuwd hoe lang de acute maatregelen van kracht blijven. Machteld Roos, vicevoorzitter van het college van bestuur, kon daar geen concreet antwoord op geven, maar gaf aan ‘dat je niet aan slechts enkele maanden moet denken’.
Interfacultaire eenheden
Dopheide stipte ook building block interfacultaire eenheden aan, ‘die vaak expliciet genoemd worden als eenheden die gestopt, herontworpen, samengevoegd of ingekrompen kunnen worden.’ De raad was geïnteresseerd in wat precies de aanpak is voor elk van deze eenheden, zoals DesignLab, Robotics Centre, Twente Graduate School, Pre-U en Fraunhofer. ‘De eenheden verschillen significant. Daarom moeten de aanpak en het besluitvormingsproces voor mogelijke veranderingen verschillen.’ Rector Tom Veldkamp hintte in zijn antwoord op een herontwerp van deze ‘dure eenheden, waar veel overlap in zit’.
Waar de raad zich het meest zorgen over maakte: de impact op studenten en de identiteit van de UT. Volgens Emer Waarts (DAS) hebben studenten te maken met veel onzekerheid over de toekomst. ‘De bezuinigingen hebben grote gevolgen voor ze. Vermindering van het aantal assistenten bijvoorbeeld heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van het onderwijs, maar ook op de financiële stabiliteit van veel studenten.’
Het verdwijnen van studentenjobs, in combinatie met minder steun voor studentenactivisme, dreigt volgens haar de kern van de universitaire identiteit te ondermijnen, waar de betrokkenheid van studenten - zowel door werk als activisme - een sleutelrol speelt in het bevorderen van de campuscultuur. ‘Als deze mogelijkheden verdwijnen, worden studenten niet alleen beroofd van financiële stabiliteit, maar ook van de kans om actief bij te dragen aan het vormgeven van de universitaire gemeenschap, vaak de reden voor studenten om voor UT te kiezen.’
In hun repliek herhaalde het college van bestuur het belang van heldere communicatie over de te nemen stappen. Collegevoorzitter Vinod Subramaniam: ‘Ik verzeker jullie dat we leiderschap tonen en we gaan hier als universiteit uitkomen.’