‘Wie heeft de teugels in handen bij een reorganisatie?’

| Rense Kuipers

Wat er te leren valt van de reorganisatie bij de faculteit TNW? Daarover gingen de universiteitsraad en het college van bestuur woensdagochtend met elkaar in discussie. ‘Een besluit moet aan één tafel vallen.’

Photo by: Fokke Eenhoorn

De recente ontslaggolf bij de faculteit TNW schudt nog steeds na op de UT. En hoewel er nog een formele evaluatie volgt, deed de universiteitsraad via een ongevraagd advies al een eerste voorzet.

Noodzaak

Volgens de raad begint zo’n reorganisatie met volledige transparantie over de noodzaak en de reikwijdte. ‘Zodoende vinden discussies over financiële redenen vooraf plaats en niet na implementatie, zoals nu het geval is bij TNW’, legde universiteitsraadsvoorzitter Herbert Wormeester uit. ‘De noodzaak moet direct vooraf duidelijk zijn, om discussies achteraf te voorkomen.’

De Uraad kwam ook met een achttal punten waaraan een reorganisatieplan moet voldoen, zoals aandacht voor de effecten op promovendi, postdocs en studenten. Maar ook goed kijken naar effecten op genderrepresentatie en de gevolgen voor contracten en samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau. ‘We zeggen niet dat deze factoren geen onderdeel waren van de TNW-reorganisatie, maar het is goed om ze in elk reorganisatieplan te toetsen. Zoals eerder gezegd, ik denk namelijk niet dat TNW de enige faculteit zal blijven die moet reorganiseren’, voorspelde Wormeester.

Het college van bestuur kon zich in al die acht adviezen vinden. ‘Er zit bijna 100 procent overlap in ons eigen lijstje aan geleerde lessen’, reageerde collegevoorzitter Vinod Subramaniam.

Wie beslist?

Daarmee was de discussie echter allesbehalve beslecht. De Uraad en het CvB konden elkaar op twee punten niet helemaal vinden. Ten eerste ging het over wie de teugels stevig in handen moet nemen bij een reorganisatie: is dat alleen de verantwoordelijkheid van een faculteitsbestuur en faculteitsraad? Of is zo’n reorganisatie zo ingrijpend dat ook het college van bestuur en de universiteitsraad er enige beslissingsbevoegdheid over hebben?

De universiteitsraad zelf hintte naar dat laatste. Voor het CvB was dat niet klip-en-klaar. ‘Het hangt af van de situatie. Laat je de beslissingsbevoegdheid op het niveau waar het hoort, of ga je er breder naar kijken? Daar is geen pasklaar antwoord voor.’ Rector Tom Veldkamp was er iets duidelijker in. ‘Als een faculteit reorganiseert, valt de beslissing op faculteitsniveau. Wij kunnen wel instappen om te adviseren, maar een faculteit maakt de beslissing. Dat moet aan één tafel gebeuren.’

Maar, pareerde Uraadsvoorzitter Herbert Wormeester: ‘Tegelijkertijd moet je je als college van bestuur comfortabel genoeg voelen om in te stappen in zo’n proces als het nodig is.’

Rol studenten

De Uraad vroeg ook naar de rol van de studentengeleding van een faculteitsraad. Moet die niet ook nadrukkelijk betrokken worden bij zo’n reorganisatietraject, al is het maar om te adviseren over communicatie naar studenten of om te adviseren over mogelijk negatieve effecten binnen opleidingen?

Daar kwamen de raad en het college van bestuur niet volledig uit. Het CvB staat er niet onwelwillend tegenover om studenten een stem te geven in een reorganisatie, maar dan zou hun rol wel goed vastgelegd moeten worden in de reglementen. Daar wil het college samen met de universiteitsraad naar kijken, was de conclusie na een wat wollige discussie.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.