News

Wat wil Omtzigt met het hoger onderwijs?

Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract gaat Pieter Omtzigt meedoen aan de verkiezingen. Dat kan flinke gevolgen hebben voor de internationalisering van het hoger onderwijs.

News

Meeste hogescholen stoppen met korting Oekraïners

Aan veel hogescholen komt er een einde aan de korting op het collegegeld voor Oekraïense vluchtelingstudenten, blijkt uit een steekproef. Eerder lieten de meeste universiteiten al weten met de korting te stoppen.

News

Cum laude afschaffen: helpt het?

Nog eens drie opleidingen geneeskunde overwegen het ‘cum laude afstuderen’ te schrappen, zoals eerder aan de VU gebeurde. Ook elders worden vraagtekens geplaatst bij de prestatiedrang die ermee gepaard gaat.

News

Annemieke Witteveen genomineerd als ‘Wetenschapstalent 2023’

Annemieke Witteveen, universitair docent bij de faculteit EEMCS, maakt kans om verkozen te worden tot wetenschapstalent van Nederland en België. Samen met 14 andere onderzoekers is ze genomineerd voor de prijs van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

News

Green Team Twente promoot waterstof in Hockenheim

Green Team Twente doet deze week mee aan de Formula Student Germany, een racewedstrijd speciaal voor studenten op het Duitse Hockenheim-circuit. Echt racen gaan de Twentse studenten waarschijnlijk niet, maar het team wil deelnemen aan de verschillende tests en hun waterstofauto promoten bij het grote publiek. ‘Zodat er volgend jaar misschien een eigen waterstofklasse is.’

  • EN
  • NL
News

Ondertussen deze zomer…

De parasols zijn ingeklapt of weggewaaid, de koffers zijn uitgepakt en soms kijkt de zon even tussen de wolken door. Maar wat is er de afgelopen zomer allemaal in het hoger onderwijs gebeurd?

  • EN
  • NL
News

Meanwhile, this summer...

Parasols have been folded or blown away, suitcases have been unpacked and the sun sometimes peeks through the clouds. But what’s been happening in higher education this summer?

News

Veni’s voor vier UT-onderzoekers

Vier jonge UT-onderzoekers ontvangen een Veni-beurs van onderzoeksfinancier NWO. Met de subsidie van maximaal 280 duizend euro kunnen ze drie jaar lang hun eigen onderzoek verder ontwikkelen.

News

Shanghai Ranking: drie Nederlandse universiteiten bij beste honderd

Drie Nederlandse universiteiten behoren tot de beste honderd van de wereld, vinden de makers van de jaarlijkse Shanghai Ranking. Utrecht scoort het hoogt en staat op plaats 51. Van de Nederlandse universiteiten eindigt Twente op de een na laatste plek.

News

Tien U-Today lees- en luistertips voor de vakantieperiode

De redactie van U-Today houdt in week 31 en week 32 zomervakantie. In die periode verschijnen er geen nieuwe verhalen op deze website. Daarom selecteerde de redactie enkele lees- en luistertips met verhalen voor op het strand, in de tent of in de achtertuin.

News

Debra Roberts grijpt naast voorzitterschap VN-klimaatpanel IPCC

Debra Roberts, vorig jaar door de UT benoemd tot eredoctor, wordt niet de nieuwe voorzitter van VN-klimaatpanel IPCC. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi koos het IPCC deze week een nieuwe voorzitter en dat werd de Britse professor Jim Skea.

News
Uitkomsten rapport 'Kiezen voor Kwaliteit in 2040'

Nederlandse universiteiten willen niet verder groeien

Universiteiten moeten niet verder groeien en (veel) meer samenwerken met hogescholen. Dat stellen de Nederlandse universiteiten in een rapport met hun visie ‘Kiezen voor Kwaliteit in 2040’. Derek Jan Fikkers, directeur Strategie & Beleid op de UT, was als projectleider nauw betrokken bij het advies.

News

Universiteitsbibliotheek noteert bezoekersrecord

Een recordaantal bezoekers vond vorig jaar zijn weg naar de universiteitsbibliotheek in de Vrijhof. Het gaat om maar liefst 468.685 mensen, zo blijkt uit het jaarverslag 2022 van de UT. Olga Steen, hoofd Operations & Learning Services, spreekt van een trend. ‘De pieken waren er altijd, maar daaromheen is het drukker geworden.’

Read more articles