Zonnewagen Red One eindigde in oktober als tweede in de World Solar Challenge in Australië, op drieënhalve minuut van winnaar Delft. Iedereen was trots op die prestatie, maar onduidelijk was of het succes van de Twentse studenten een vervolg zou krijgen. Bij de vorming van het Solar Team Twente kondigden UT en Saxion aan dat hun subsidie zou stoppen als de Twentse zonnewagen niet zou winnen.
Deur op kier
Direct na de race zette collegevoorzitter Victor van der Chijs de deur voor deelname aan de World Solar Challenge 2017 al op een kier. Inmiddels heeft het college van bestuur besloten de financiering en niet-materiële ondersteuning voort te zetten. ‘Indien de Stichting Solar Team opnieuw wenst deel te nemen aan de volgende editie van de World Solar Challenge 2017’, zo staat in het besluit.
'We wilden zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan het Solarteam, zodat een naadloze overdracht met een nieuw team kan plaatsvinden', licht Van der Chijs dat besluit toe. 'Een goede kennisoverdracht is heel belangrijk voor het succes van een volgend team.' Bovendien hoopt hij dat het collegebesluit ook andere partijen over de streep trekt weer hun steun toe te zeggen.
'Twee jaar geleden hebben we het team stevig op scherp gezet door te zeggen dat de studenten wereldkampioen moesten worden', zegt de collegevoorzitter die het team niet wil 'straffen voor een tweede plaats die veel publiciteit heeft opgeleverd'. 'We zijn tevreden en we zijn trots op dit team. Het heeft laten zien wereldkampioenwaardig te zijn. We steunen het graag nog een keer.'
'Zonde als we niet doorgaan'
Het Solarteam zelf gaf direct na de race al aan door te willen.'We hebben zo veel kennis opgebouwd, het zou zonde zijn als we daar in 2017 niet mee doorgaan', zei Justine Wolters direct na de finish vanuit het Australische Adelaide.
Zo denkt het team er nog steeds over, zegt communicatiemanager Elise Nannings. Ze is 'heel blij' met de toezegging van de UT, maar volgens haar is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen. 'Dit is goed nieuws, maar uiteindelijk beslist Stichting Solar Team of we door kunnen gaan', houdt ze een slag om de arm.
In Stichting Solar Team zitten de UT, Saxion, ROC Twente en Thales. 'Zij hebben samen een doorslaggevende stem of we doorgaan', aldus Nannings die van de andere drie partijen nog niets heeft gehoord. De UT is de grootste van de vier partners. 'Daarom is het superfijn dat de universiteit er positief in staat.'
Het besluit van de Stichting Solar Team moet volgens Nannings in januari vallen. Kort daarna wil het huidige team nieuwe studenten gaan werven voor de race van 2017.
Tegen Sax zegt een Saxion-vertegenwoordiger van het stichtingsbestuur dat Stichting Solar Team volgende week formeel aan de UT en Saxion laat weten dat er een Twents team wordt ingeschreven voor de World Solar Challenge. Daaraan koppelt de stichting wel de voorwaarde dat de bijdrage van Saxion en UT 'gelijkwaardig is aan de huidige steun'.
Ruim anderhalve ton
De UT sponsorde zonnewagen Red One in 2015 met ruim anderhalve ton. Over de hoogte van de bijdrage in 2017 heeft de UT nog niets vastgelegd. Woordvoerder Rob Admiraal van Saxion laat weten dat het bestuur van de hogeschool nog geen besluit heeft genomen over de toekomst van het Solarteam.
De World Solar Challenge vindt elke twee jaar plaats en is een 3000 kilometer lange wedstrijd voor auto's op zonne-energie dwars door de Australische outback.