Opinion

Het CvB gijzelt de opleidingen

Bij de formele besluitvorming rond het ‘Twents Onderwijs Model’ gaat het al lang niet meer om de oorspronkelijke RoUTe14+-doelstellingen, want die worden toch niet gerealiseerd of zijn op zijn minst discutabel: er is geen verbreding van de bachelors waar de huidige opleidingen als majors onderdeel van zijn, de thematische modules met projectonderwijs zijn eerder duurder dan 10% goedkoper, het onderwijsmodel is niet nodig voor en draagt niet bij tot verhoging van het studierendement en ons toekomstig marktaandeel is in de stroom van 'onderwijsvernieuwingen' in den lande zeer ongewis. Nee, het model is verworden tot een prestigeproject van het CvB: het college heeft zichzelf, de decanen en opleidingsdirecteuren gecommitteerd aan één uitkomst: een nieuw onderwijs- en marketingvehikel, het (Twentse) NOM.

Opinion

Vette knipoog van Niccolò Machiavelli

“.....................heeft de universteitsraad woensdagochtend ingestemd met het opheffen van de bachelor onderwijskunde...................”

Opinion

Flierman ziet maatschappelijke meerwaarde van de universiteit niet

Wij hebben het allemaal kunnen lezen: collegevoorzitter Flierman haalde de eeuwige dooddoener over de studiefinanciering uit de kast (zie UT Nieuws Magazine juni, pp 22-23). Tussen neus en lippen laat hij even weten dat hij het niet kan verdedigen dat de meeste leeftijdsgenoten van de studenten al werken en belasting betalen, waarvan de studenten met een glansrijk toekomstperspectief van worden betaald. Dus zegt hij: studenten moeten hun studie maar zelf op gaan hoesten. Dat dit voor uitwonende studenten al snel €3.000 extra schuld per jaar betekent, laat hem blijkbaar koud.

Opinion

Rare theepartijtjes

Op de grond ligt kunstgras. Het orkest zit bovenop een steiger en de weersomstandigheden zijn gunstig. Gisteravond, woensdag 30 mei, repeteerden de spelers van de musical Alice in Wonderland voor het eerst in het openluchttheater. Het was een try-out. Foutjes maken mag nog en gebeurden ook, maar goed dat hoort nu eenmaal bij een oefenvoorstelling. Zaterdag, tijdens de première, zijn die kinderziektes er vast uitgehaald en hebben de studenten er een amusante show van gemaakt.

Opinion

'Tijd voor studentikoze ongehoorzaamheid'

‘Wie snel en slagvaardig wil besturen moet zich overleveren aan een (tijdelijke) dictatuur.’ Stas Verberkt, voormalig U-raadslid namens Ureka reageert hiermee op de column van Beer Sijpesteijn.

Opinion

Als je niets meer te zeggen hebt

Vandaag zijn we hier met zijn allen vanwege de aankomende verkiezingen voor de universiteitsraad. Elk jaar nemen achttien dappere mannen en vrouwen, negen medewerkers, negen studenten, bijgestaan door twee dames die zich kunnen meten met het gehele ambtelijke apparaat, het op tegen het CvB.

Opinion

'Ik mis onderwijskunde'

U-raadslid en student onderwijskunde Petra van Waarden hield vlak voordat opheffing van de bachelor onderwijskunde in stemming werd gebracht onderstaand betoog in een muisstille raadszaal.

Opinion

Zijlstra maakt hoger onderwijs slechter en duurder

Het hoger onderwijs wordt onder staatssecretaris Zijlstra duurder en de kwaliteit neemt af. Studenten krijgen door harde bezuinigingen te maken met hoge drempels. Opleidingen worden onderworpen aan rigide prestatiecontracten die leiden tot lagere eisen. De kenniseconomie raakt verder uit zicht.

Opinion

Owee, de Open Wetenschap...

Opinion

Groene energie is er klaar voor; nu Nederland nog!

Nederland loopt achter met het gebruik van duurzame energiebronnen. Daar waar in ons land slechts 3% van de opgewekte energie groen is, ligt dat percentage in Duitsland met 20% veel hoger. Nederland moet snel een inhaalslag maken!

Opinion

Op naar een open wetenschap

Open wetenschap? Jazeker, maar veel sprake is er nog niet van. Wetenschappers publiceren immers vooral in dure tijdschriften en delen maar weinig onderzoeksdata. Hoewel steeds meer open access alternatieven en mogelijkheden zich aandienen, zijn veel onderzoekers nog niet overtuigd van de voordelen. Dat is jammer, want maatschappij en wetenschap zijn gebaat bij een open wetenschap.

Opinion

Schadelijk wetenschapsbeleid: meer Pasteur ten koste van Bohr

Sinds het aantreden van kabinet Rutte waait er een andere wind door de wetenschap. Met de leus “van kennis naar kunde naar kassa”, ligt de nadruk op toegepast, valoriserend onderzoek. Dit gaat echter ten koste van het budget voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Deze korting op fundamenteel onderzoek en de groeiende nadruk op directe ‘kassa’ van wetenschappelijk onderzoek, is schadelijk voor de Nederlandse wetenschap en onze economie op lange termijn.

Read more articles