Opinion

Nuttige alternatieven toegangspoortjes

Ingezonden reactie van de Sportraad

Opinion

‘Extra lezerscommissie voor beoordeling proefschrift’

Opinion

P-NUT: promotieplechtigheid niet veranderen

P-NUT, het promovendinetwerk van de UT, is huiverig voor verandering van de promotieplechtigheid, zoals emeritus hoogleraar Leen van Wijngaarden vandaag oppert op deze site. ‘Er zijn voldoende andere manieren om de kwaliteit van proefschriften te waarborgen. Die kwaliteit is bovendien de laatste vijftig jaar alleen maar toegenomen’, aldus Rense Nieuwenhuis, MB-promovendus en lid van het bestuur van P-NUT.

Opinion

Opinie: Gefeliciteerd jonge doctor

Gefeliciteerd, jonge Doctor.

Opinion

"Onterecht ontslagen"

De Universiteit Twente ontslaat ten onrechte 13 medewerkers in het kader van de reorganisatie RoUTe14+. Dat stelt Uraadslid Dick Meijer in een ingezonden reactie. De Uraad stemde woensdag in met de reorganisatie, maar Meijer stemde tegen. In zijn reactie legt hij uit waarom.

Opinion

Recensie: Experiment NL

Serieuze wetenschap en mooie verhalen zijn een prima stel. Die conclusie trekt Jos Engelen, bestuursvoorzitter van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) in zijn voorwoord van het boek Experiment NL. Samen met het blad Quest brengt hij in het recent uitgegeven boek wetenschappelijk onderzoek in Nederlandvoor het voetlicht.

Opinion

Column Beer Sijpesteijn

Opinion

Lege Bastille moet weer bruisen

Elke augustusmaand weer beklimmen honderden kersverse eerstejaars besmeurd met modder via touwladders de Bastille. Het is een van de populairste activiteiten tijdens de Kick-In en er gaat veel symboliek van uit. Een ontgroening mag het niet heten, maar het vormt ontegenzeggelijk de inwijding in een nieuwe periode, de studententijd, zoals de 18e-eeuwse bestorming van de Parijse Bastille de Franse Revolutie inluidde.

Opinion

Verschil mag er zijn

Door Nico Groenendijk

Opinion

‘Haal je het niet, dan lig je eruit’

Over het nieuwe bacheloronderwijs is al heel wat gezegd en geschreven. Vooral door studenten en beleidsmakers, maar nog niet door de uitvoerders zelf: de docenten. Wat vinden zij eigenlijk van het toekomstige Twents onderwijsmodel? De docenten Mieke Boon (faculteit GW, filosofie van wetenschap en techniek), Ruud van Damme (faculteit EWI, wiskunde) en Petra Fisser (faculteit GW, curriculumontwikkeling & onderwijsinnovatie) gingen aan de hand van vier stellingen met elkaar in gesprek over de plussen en minnen en gaven hun persoonlijke visie.

Opinion

Een bakje troost

Maandagochtend half negen, vers gearriveerd, tijd voor een bakje koffie. Wat is dat?? Een rij van hier tot ginder voor het nieuwe koffieapparaat! A ja, natuurlijk, de koffie is opnieuw aanbesteed, en natuurlijk wil iedereen zo’n eerste nieuwe bakje eens proeven. Met veel bombarie is immers aangekondigd dat, volgens een deskundig panel, deze nieuwe leverancier echt de beste koffie levert!

Opinion

RoUTe’14 gevat in een beeldspraak

Ed en Anne wonen in een huis met hun zonen en dochters. Nadat het inkomen door de crisis terugliep, besluit Ed van de nood een deugd te maken: hij wil het huis drastisch te verbouwen, zodat het kleiner en duurzamer wordt. Door alle tussenmuren van de vele slaapkamers weg te halen kan bijna de hele familie in de nieuwe open slaapruimte een plekje vinden, op de oudste zoon Willy na: die wordt met een flinke eenmalige uitkering op kamers gestuurd. Verder wil Ed de hele inboedel vernieuwen, van nieuwe keuken tot zolderkamer: daartoe heeft hij bij IKEA-Denemarken grote zelfbouwpakketten aangeschaft. Tijdens de verbouwing moeten de kinderen die in elkaar zetten, uiteraard in hun vrije tijd, naast hun drukke werk. Het wordt wel wat schuiven met oude en nieuwe meubels en af en toe overnachten in de kelder, maar dat moet je er voor over hebben. De verbouwing, nieuwe inboedel en uitkering kosten wel wat, maar het past volgens de bank net binnen de maximale hypotheek. Ed heeft uitgerekend dat de hogere hypotheeklasten opgevangen kunnen worden met de verwachte lagere lasten en door gewoon het huishoudgeld met 10% te verlagen. Tijdens het eten pruttelen de kinderen wat tegen, maar Ed is vastbesloten en brandt los: “Jullie hebben geen visie, zien alleen maar de bedreigingen en niet de uitdagingen”. “De slaapschuur zal voor ongekende interactie en dito elan in de familie zorgen”. “Willy is een uitstekende kok, maar we moeten keuzes maken en met het totaal vernieuwende Deense kook-concept zullen jullie, zonder hem, lekkerder én goedkoper smikkelen als nooit tevoren”. “We krijgen de verbouwingsvergunning en de duurzaamheidsubsidie uitsluitend bij het uitvoeren van dit plan.” “En wat dachten jullie van een prachtig green field rond het huis, met in het midden een standbeeld van Anne als landmark?”