De jury prijst Boogaard om haar vernieuwende blik op interdisciplinair onderwijs. Ze probeert op allerlei manieren een veilige omgeving te creëren waarin iedereen mee kan doen. Zelf is ze opgeleid in de rurale sociologie en dierwetenschappen en is ze illustrator. In haar colleges moedigt ze studenten aan om naar elkaar te luisteren, in plaats van elkaar proberen te overtuigen.
Historisch onderdrukte stemmen
De uitreiking vond maandag plaats in de Utrechtse Stadsschouwburg. De vier genomineerden gaven van tevoren nog elk een minicollege van tien minuten om de jury te overtuigen.
Boogaard gaf een college over de noodzaak tot ‘het opnemen van historisch onderdrukte stemmen’ in het hoger onderwijs. Ze legde uit hoe westerse kennis meestal dominant is en andere kennis verdringt. Kennis uit Afrikaanse filosofie is bijvoorbeeld zo goed als absent. Ze benadrukt het belang van de interculturele dialoog. Boogaard staat op de Wageningen Universiteit bekend om haar interactieve colleges en werkvormen.
Inclusie
De andere genomineerde docenten dit jaar waren Ed van Beeck (Erasmus Universiteit Rotterdam), Erik-Jan Broers (Tilburg Universiteit) en Jim Portegies (TU Eindhoven). Boogaard wordt samen met hen lid van het ComeniusNetwerk van erkende onderwijsvernieuwers. Als winnaar krijgt ze een jaar lang een ‘erezetel’ in het bestuur.
De verkiezing is voor de negende keer georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). ‘Hoewel goede docenten een enorme positieve invloed kunnen hebben op het leven en de toekomst van een student, is hier niet altijd voldoende aandacht voor’, aldus voorzitter Terri van der Velden.